07:55
22 december 2024

Het schizofrene veiligheidsbeleid van Rotterdam Stap 1: de rotte plekken eruit

Het schizofrene veiligheidsbeleid van Rotterdam Stap 1: de rotte plekken eruit

Rotterdam profileert zich als een repressieve stad bij het bestrijden van criminaliteit en overlast. Tegelijk experimenteert de gemeente met het concept ‘positieve veiligheid’ waarbij juist aandacht is voor zachte aspecten van samenleven. Hoe pakt dat uit op de beruchte West-Kruiskade?

Het is spitsuur op de Rotterdamse West-Kruiskade. Mensen doen na hun werk haastig inkopen, flaneren, of gaan een hapje eten in de winkelstraat met toko’s, eettentjes, reisbureaus, juweliers, kappers en winkels met verzorgingsproducten. Meteen op de kop van de West-Kruiskade, vlak bij het Centraal Station, kun je al kiezen tussen patat van Bram Ladage, Chinese dumplings, Vietnamese specialiteiten en Japanse noedels. My Gorgeous verkoopt haar-extensions in alle soorten, maten en kleuren. Slagerij Ben Ali zit maar een paar panden verwijderd van Slagerij Schell – ‘sinds 1796’. Op de stoep van de Leeuwenhoek, het ouderencomplex van Humanitas dat recentelijk figureerde in een documentaireserie van Hugo Borst en Adelheid Roosen – en tevens in opspraak raakte – staan bankjes voor bewoners. En als je goed kijkt, zie je dat in de winkelstraat om de veertig meter een hoge paal staat met een beveiligingscamera die als een groot oog alles opneemt.

Lees verder via degroene.nl

Meer leren over positieve veiligheid van Marc Schuilenburg? Kom naar de HCB Collegereeks ‘Veiligheid, recht en bestuur’ die start op 10 oktober bij het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs in Den Haag. Verder met prof. dr. Hans Boutellier, prof. dr. Ira Helsloot, Dr. Elke Devroe, Dr. Ronald van Steden en de Gentse politiecommissaris Steven De Smet

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *