Een toezichthouder die alleen maar waarschuwt is soft en verliest op den duur het vertrouwen van burgers. Of toch niet? Dat onderzochten Stephan Grimmelikhuijsen, Marija Aleksovska en Judith van Erp (Universiteit Utrecht) met collega’s uit vijf andere landen. Samen ontdekten zij dat handhavingsstijl juist weinig invloed heeft op het vertrouwen van burgers. Wat betekent dat voor toezicht?
Nooit eerder werd op zo’n grote schaal het vertrouwen van burgers in toezichthouders getoetst. Het onderzoek is namelijk onderdeel van TiGRE (Trust in Governance and Regulation in Europe). Een Europees onderzoeksproject naar vertrouwen van burgers in toezichthouders. Dit project vond plaats in negen landen: België, Denemarken, Duitsland, Israël, Nederland, Noorwegen, Polen, Spanje en Zwitserland. Het deelproject van Grimmelikhuijsen, Aleksovska en Van Erp keek specifiek naar de invloed die een strenge handhavingsstijl op burgers kan hebben in zes van deze landen.
Lees verder via toezine.nl
Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit najaar om de verbinding met de omgeving:
- Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
- Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
- Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie
Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.
Meer informatie vindt u hier.