04:54
25 april 2024

‘Het eerste advies? Maak contact en zet je vooroordelen opzij’

PSYCHISCHE PROBLEMEN

Hoe gaat de psychiatrie om met verwarde mensen? Trouw volgt een week lang GGZ Friesland. Vandaag: de cursus ‘eerste hulp voor mensen in psychische nood’.

Als iemand een beroerte krijgt midden op straat, loop je niet snel met een boog om hem heen. Maar als iemand een psychose heeft en schreeuwend van de angst – soms met de broek op de knieën – over de weg rent, is die boog wel comfortabel. GGZ Friesland begint daarom een ‘eerste hulpcursus voor mensen in psychische nood’, voor iedereen die weleens iemand met verward gedrag tegenkomt. Dat helpt niet alleen depressieve of angstige mensen , maar het scheelt ook in de overlast die een deel van hen veroorzaakt.

De cursus begint volgende maand en deze week kwamen zeshonderd mensen – in een zaal en via internet – af op het inleidende ‘GGZ-college’. Van hulpverleners en docenten tot buurmannen. Hoe moeten zij mensen in psychische nood benaderen?

Vier tips van psychiater Roelof Kleppe, die de cursus vanuit Australië naar Nederland haalde, en verpleegkundige Diny de Bruin, die de cursus gaat geven in Friesland.

Bedenk dat iedereen een beetje gek is (of kan worden)

In iedere schoolklas van dertig zitten vijf leerlingen met angstproblemen, die kunnen uitgroeien tot stoornissen. Een van de dertig krijgt later psychoses en kan zijn werk (tijdelijk) niet meer doen. Psychiater Roelof Kleppe vindt het stigma de grote ellende voor deze mensen; mensen halen snel hun neus op voor een verward iemand. “Wie dat stigma overboord gooit, helpt zo iemand juist eerder op straat.”

Lees verder via Trouw

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *