11:03
24 juli 2024

Herken ontsporende jongere tijdig

Herken ontsporende jongere tijdig

Tijdens het tweejaarlijkse debat Rechtsstaatpoort met leden van de Tweede Kamer in Nieuwspoort vroeg korpschef Henk van Essen aandacht voor de groeiende groep jonge verdachten die steeds zwaardere vergrijpen plegen. Dit vraagt om investeren in vroegsignalering. Scholen kunnen daarbij een grote rol spelen.

‘Verdachten worden steeds jonger en het instapdelict, het delict waarmee ze bij de politie voor het eerst in beeld komen, steeds ernstiger. Vroeger waren jeugdige first offenders winkeldieven, nu staan ze op de uitkijk bij een liquidatie of brengen ze zakken wiet rond.’ Deze constatering doet korpschef Henk van Essen tijdens een debat met leden van de Tweede Kamer, waaraan ook Rinus Otte van het Openbaar Ministerie en Peter Pulles van de Raad voor de Rechtspraak deelnamen.

Met de ‘vroegsignalering’ van risicojongeren is het volgens de korpschef aanzienlijk slechter gesteld dan vijftien jaar geleden. Hij pleit voor een intensievere samenwerking met scholen om het tij te keren. ‘Wat jongeren delen, is dat ze naar school gaan. Basisleerkrachten van groep 7 en 8 weten vaak precies bij welke kinderen het risico op ontsporing het grootst is. Daar zouden we veel meer mee kunnen en ook moeten doen.’

Lees verder via politie.nl

Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2023’ die start op 3 november in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.

Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *