02:55
23 november 2024

Henneptelers tappen steeds vaker niet alleen stroom, maar ook water af

Er wordt steeds vaker illegaal water afgetapt door hennepkwekerijen. Dat zegt de politie tegen regionale omroep L1. Volgens de politie komt waterdiefstal minder vaak voor dan het aftappen van stroom, maar neemt waterdiefstal wel toe. De politie stuit er geregeld op wanneer een hennepkwekerij wordt opgerold. Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) meldt dat er jaarlijks vijf miljoen kuub drinkwater verdwijnt uit de leidingen van het bedrijf. Het aftappen van water is volgens het waterbedrijf een van de oorzaken. “Wat wij zien is een toename van het aantal knoeiers met de watermeter. Het zijn vaak hennepplantages die proberen de watermeter zo te manipuleren dat niet opvalt dat er een enorme waterafname is”, zegt Koen Augustijn van WML. Om een beter beeld te krijgen van het waterverlies, heeft het bedrijf met de politie afgesproken dat er een seintje gegeven wordt als de politie geknoei met de waterleiding ontdekt bij een inval.

Lees verder via de NOS

1 comment

  • Het is belangrijk dat er een systeem komt waarbij er een controle is wie de contractant is van de levering voor water en elektra. Vaak komt SBWH tegen dat er een fantasienaam is gebruikt waarop het contract is afgesloten, Dan blijkt dat er telefonisch een contract is afgesloten en de termijnbedragen via bijvoorbeeld het GWK worden betaald. Na de inva van de politie blijkt dat de contractant niet gevonden kan worden omdat deze simpelweg niet bestaat. De nota wordt dan maar afgewenteld in de gemiddelde stroomprijs waardoor wij allen (inwoners van Nederland) per jaar enkele euro’s teveel betalen voor onze stroom en water dankzij de diefstal door henneptelers. Geschat wordt dat wij ongeveer 8 a 9 euro per jaar teveel betalen.
    Wel vreemd dat iedereen moeilijk doet als de zorgpremies stijgen maar over het stiekem verrekenen van diefstal door henneptelers maakt niemand zich druk.
    Het zou de energiebedrijven sieren als zij werk gingen maken van fraudebestrijding . Voorstellen van SBWH om in gesprek te gaan zijn allemaal afgewezen.

    Het motto voorkomen is beter dan genezen is niet van toepassing op de energiemarkt.

    Reply

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *