06:16
23 november 2024

Helpt een burgerzoekactie als iemand vermist is?

Groningse studenten zijn de afgelopen dagen massaal naar buiten gegaan om te zoeken naar de vermiste Wytze. Met social media is zo’n actie tegenwoordig snel opgezet, maar volgens de politie is het belangrijk om altijd contact met ze te houden.

Toen de Groningse Wytze afgelopen vrijdagochtend nog niet thuis was van het uitgaan dachten zijn vrienden in eerste instantie dat hij het gewoon heel laat gemaakt had. Maar in de loop van de dag begonnen ze zich steeds meer zorgen te maken. Uiteindelijk belden ze de politie en deden ze oproepjes op social media.

In de dagen erna gingen Groningse studenten massaal naar buiten om te zoeken, en flyers te verspreiden. Volgens Ron Reinds, politiewoordvoerder Noord-Nederland, waren er de afgelopen dagen zo’n 300 mensen op de been. Vooral georganiseerd vanuit studentenverenigingen.

Ruben en Julian

Marc Satijn snapt wel waarom de mensen in Groningen de straat op zijn gegaan. Hij heeft zelf ook zo’n zoektocht gecoördineerd toen in 2013 de broertjes Ruben en Julian verdwenen. De jongetjes van zeven en negen jaar oud hielden toen het land twee weken in hun greep nadat hun vader ze ontvoerde. Hij kende de jongetjes niet, maar hij kwam uit dezelfde regio, waardoor hij zich direct betrokken voelde.

“Je voelt je zo nutteloos op zo’n moment. Je wilt toch iets doen”, zegt hij. In eerste instantie heeft Satijn als deelnemer meegedaan aan de zoekactie, maar hij uiteindelijk is hij de voortrekker van de zoektocht geworden. “In het begin had de politie liever niet dat we zochten, maar door de media-aandacht konden ze op een gegeven moment niet meer om ons heen.”

“We zijn toen de samenwerking aangegaan met de politie, zodat we elkaar niet in de weg zouden lopen”, herinnert Satijn zich. Uiteindelijk kregen ze begeleiding vanuit de politie en zorgde Satijn voor een strakke coordinatie van de zoekactie.

‘Wat je ook gaat doen, houd contact’

Volgens Ron Reinds is ook in Groningen veel contact geweest tussen de zoekenden en de politie. Dat is volgens hem erg belangrijk bij een zoekactie als deze. “Wat je ook gaat doen, houd contact”, zegt hij. “Stel er is een zoektocht in een bos, en je loopt daar zonder het te coördineren dan kun je zo sporen kapot lopen.”

Bij de zoektocht naar Wytze is er door de studentenverenigingen in de stad constant contact geweest met de politie over wat ze doen.  “Het is prettig om erin gekend te worden”, zegt Reinds. Volgens hem kunnen die acties dan ook heel nuttig zijn. “Zo’n flyeractie klinkt misschien simpel, maar het geeft heel veel aandacht aan een zaak.”

Praat met elkaar

De zoektocht heeft helaas niet meer kunnen baten, vanmiddag is het lichaam van de student in het water gevonden. De zoektocht van Marc Satijn eindigde ook mineur toen de broertjes Ruben en Julien dood gevonden werden. Volgens Satijn is zoiets ook voor de mensen die hebben geholpen met zoeken erg pijnlijk. “Het is natuurlijk veel erger voor familie en vrienden, maar je bent toch heel erg betrokken.”

Hij zou de mensen in Groningen dan ook aanraden om achteraf met elkaar goed na te praten over alles wat er gebeurd is. “Direct na de vondst zijn we, heel cru, met zijn allen gaan eten”, zegt hij. “Het was gewoon heel belangrijk om te bespreken wat we allemaal gedaan hebben.”

Bekijk hier de video: RTLNieuws

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *