01:16
18 november 2024

Handel in identiteitspapieren en loonstroken

Vroeger was het zo makkelijk, dan nam je als crimineel iemand uit het park of kroeg mee naar een makelaar en die huurde een woning. Je maakte op internet zelf een loonstrook en een werkgeversverklaring en klaar was kees.

De screening die een makelaar uitvoerde was simpel. Nodig voor het opstellen van een huurcontract was een kopie ID, een loonstrook en een werkgeversverklaring.

Tegenwoordig gaat het gelukkig anders.

Door schade en schande wijs geworden hebben makelaars, woningcorporaties en particuliere verhuurders hun verhuurbeleid aangepast.

Tegenwoordig moet een kandidaat-huurder drie loonstroken aanleveren, een bewijs leveren dat hij daadwerkelijk zijn salaris op de bank krijgt, een kopie van zijn bankpas laten maken en de kopie ID wordt gecontroleerd aan de hand van de echte ID-kaart of paspoort. Werkgeversverklaringen worden nagebeld.

Daarnaast zijn gedegen checksystemen zoals Datachecker en Validata die een redelijk goede screening digitaal kunnen uitvoeren.  Ook de makelaarsvereniging VBO heeft een eigen creditchecksysteem.

Je zou zeggen, de markt heeft zich geïnnoveerd.

Maar, gelukkig voor de criminelen hebben enkele makelaars er een oplossing voor gevonden.

het systeem werkt als volgt:

De crimineel wendt zich tot makelaar (a) en vraagt of hij een woning kan regelen voor hem zonder dat het op zijn naam staat.  Makelaar (a) ontvangt van bonafide kandidaat-huurders loonstroken etc. die allemaal kloppen. Vaak worden deze bescheiden gevraagd nog voordat er bezichtigingen plaatsvinden. In een aantal gevallen gaat de kandidaat-huurder NIET over tot het huren van een pand.

Vervolgens belt de makelaar een collega-makelaar(b) op die woningen te huur aanbiedt en meldt dat hij een goede kandidaat heeft. (a) zegt dat hij een aanhuuropdracht heeft en dat hijzelf de bezichtiging met de kandidaat-huurder regelt.  Vervolgens stuurt (a) de papieren van de bonafide huurder op en vraagt aan zijn collega (b) om de huurovereenkomst op te stellen. (a) zal wel zorgdragen dat deze ondertekend wordt en zal de eerste huur en borg regelen.

Zijn criminele klant heeft nu een woning gehuurd op naam van een niets vermoedend persoon.  

Vaak neemt makelaar (a) een credit check op de papieren van de bonafide kandidaat-huurder en overlegt dit rapport over aan makelaar (b).

Hoe is dit te voorkomen:

Makelaars hebben een spilfunctie in de aan- en verhuur van woningen en hebben een zorgplicht. Als verhurend makelaar moet men nooit en te nimmer accepteren dat een collega werkzaamheden uitvoert. Ook dienen zij altijd kennis te maken met de kandidaat-huurder en zelf de gegevens controleren.

SBWH stapelt dossiers tegen makelaars die zich met bovenstaande praktijken bezig houden en brengt deze onder aandacht van justitie zodra aantoonbaar is dat dezelfde makelaar zich vaker schuldig maakt aan louche praktijken.  In de cursussen van Verhuur Veilig wordt uitgebreid stil gestaan bij de diverse constructies die criminelen gebruiken om gegevens te vervalsen of om gegevens van derden te gebruiken.

Alex Vooren Stichting Bestrijding Woonfraude & Hennepteelt

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *