Op 20 en 22 november waren onze laatste seminars van dit jaar voor de kinderopvang en het primair onderwijs. In 2020 zullen we weer een aantal prachtige en krachtige bijeenkomsten maken voor deze maatschappelijk zeer belangrijke sectoren.
Op 20 november was de tweede editie van onze jaarlijkse Nationale Directeurendag Kinderopvang en Basisonderwijs. Deze keer ging het in Perscentrum Nieuwspoort over ‘Groeien in leiderschap’.
Yvette Vervoort, de dagvoorzitter, vroeg de deelnemers bij aanvang stil te staan bij een aantal uitdagingen voor hen zelf en voor de organisatie waar zij werkten. Die kansen en uitdagingen vragen om een bijzonder soort leiderschap, zeker waar het de samenwerking tussen kinderopvang en het basisonderwijs betreft. Bregje Spijkerman legde vervolgens aan de hand van het teamkompas uit hoe je de effectiviteit en het zelfsturend vermogen van jouw team(s) kunt vergroten. Dat vraagt om inspanning in de vorm van een sterke visie op samenwerken maar ook om ontspanning, in de samenwerking zelf.
Willem de Vos zoomde wat verder uit en maakte duidelijk dat we veel kunnen leren van verhalen. Hij pleitte voor het zorgvuldig omgaan en inzetten van taal en voor het vaker gebruiken van de kracht van de verbeelding. Leiders zijn elegant en hebben aandacht; ze gebruiken hun geheugen om mensen het gevoel te geven dat ze er toe doen. Tenslotte wees hij op een eenvoudig en bruikbaar model voor leiders; het onderscheid tussen ROL – PERSOON en ORGANISATIE.
Na de pauze zorgde topspreker Hans van der Loo voor nieuwe energie. Zijn nieuwe boek ‘Werkvuur’ vormde de basis van zijn gloedvolle betoog waarbij hij inging op het belang van leiderschap in deze ambigue tijd en de ‘mentale revolutie’ dat het vuur in de mensen zelf zit. Mensen denken in termen van momenten en je kunt zelf dus zorgen voor beweging. Goed nieuws was er voor de kinderopvang; een veel groter percentage (dan dat van werkend Nederland) van de mensen zit in de Zinzone!
Laterna Magica heeft een bijzonder concept waarin zij kinderen tot bloei willen laten komen. Sebastiaan van Tongeren lichtte dit toe aan de hand van inspirerende beelden en voorbeelden. Het gaat om informeel leren zonder muren en zonder deuren. Een gedeelde uitvoeringspraktijk vraagt om een sterke visie en om leiderschap. Een deelnemer schreef in de evaluatie na afloop: ‘Laterna Magica wordt ik heel blij en geïnspireerd van’.
Inge Andersen keek met de deelnemers naar het belang van waarden die het gedrag sturen. Bijvoorbeeld bij het samenwerken van kinderopvang en basisonderwijs worden deze waarden van mensen en organisaties niet altijd goed geanalyseerd en meegenomen in de veranderprocessen. Terwijl waardegericht werken leidt tot flexibeler organisaties en een sterker handelen als collectief. Maar waarden kunnen ook botsen. Waardegericht leiderschap kan daar een antwoord op zijn. Dan is het wel zaak de verbinding niet alleen te maken tijdens heisessies, maar juist ook bij praktische vraagstukken. Inge gaf de deelnemers tenslotte 3 tips mee om echt aan de slag te gaan met waardegericht leiderschap.
Yvette Vervoort liet de deelnemers nog even reflecteren op de door hen zelf opgeschreven uitdagingen. Tijdens de borrel werden er tal van ervaringen gedeeld.
Veel dank nogmaals aan alle sprekers en deelnemers en graag tot ziens op 1 van de nieuwe seminars voor kinderopvang en basisonderwijs van het Haags Congres Bureau in 2020!
Elwin Veldhuis
Haags Congres Bureau
Leren hoe je een wendbare organisatie wordt? Kom 7 april naar de geheel nieuwe editie van het HCB Seminar ‘Checklist Kinderopvang’ deze keer over Wendbaarheid organiseren in de praktijk.
Of kom leren over leiderschap in tijden van verandering tijdens de HCB Masterclasses Leiderschap in Kinderopvang, Basisonderwijs en IKC 2022 die starten op 24 maart bij Rudolf Magnus in Utrecht. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.