Jaarlijks wordt een aantal jongens, meiden en volwassenen in Nederland het slachtoffer van huwelijksdwang of achterlating. Ze worden gedwongen om te trouwen en/of achtergelaten in het land van herkomst. In het laatste geval worden vaak hun identiteitspapieren afgenomen, zodat ze zelf geen mogelijkheid hebben om terug te keren naar Nederland.
Huwelijksdwang is in strijd met de mensenrechten. Reden voor de het ministerie van SZW om de aanpak van dit fenomeen te intensiveren. Zij wil gedwongen uithuwelijking bestrijden via het strafrecht, de erkenning van in het buitenland gesloten huwelijken beperken en inzetten op preventieve maatregelen. Daarnaast wil de overheid dat (meer) professionals geschoold worden in de problematiek rondom dit thema. Als het gaat om huwelijksdwang en achterlating is er nog te weinig expertise onder hulpverleners in Nederland. Signalen worden onvoldoende herkend en professionals ervaren regelmatig handelingsverlegenheid ten aanzien van deze problematiek. Professionals die op de hoogte zijn van de achtergronden en over de nodige attitude, kennis en vaardigheden beschikken, kunnen tijdig signaleren en deze (jonge) mannen en vrouwen hulp bieden of doorverwijzen naar de juiste instanties.
Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Zaken heeft Fier Fryslân en Augeo academy de opdracht gegeven een e-module te ontwikkelen over huwelijksdwang. De e-module, die u via deze website kunt volgen, is bedoeld voor professionals in de jeugd- en gezondheidszorg.
Kijk voor meer informatie via deze link