11:16
18 januari 2025

‘Grassroots’ de oplossing in ‘probleemwijken’?

‘Grassroots’ de oplossing in ‘probleemwijken’?

Grote welzijnsorganisaties winnen maar weinig vertrouwen in kwetsbare wijken.

Waar zet je als gemeente op in als je wijken met sociale problematiek wil ontwikkelen? Grote, commerciële welzijnsorganisaties maken een belangrijk deel uit van het lokale zorgaanbod, en steeds vaker besteden gemeenten uit aan één partij die vrijwel alles binnen het sociaal domein moet uitvoeren. Professionalisering van de ‘sociale basis’ kent ook keerzijden, volgens deze adviseur van SZW.

Farid Bouchlaghmi kent beide kanten van het verhaal. Als vrijwillig bestuurder en sociaal ondernemer is hij actief voor een organisatie die onder andere werkt in een wijk met sociale problematiek, daarnaast werkt hij voor het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij ondersteunt gemeenten en welzijnsorganisaties als het gaat om mogelijke spanningen in wijken of gemeenten.

Blijven buitenstaanders
Bouchlaghmi ziet dat het vaak valt of staat met het vertrouwen dat gemeenten aan wijken geven. Welzijnsorganisaties zijn vaak de grote gevestigde partijen, die met een opdracht de wijk of stad in worden gestuurd. ‘Ik trek niet de individuele intentie in twijfel, in tegendeel. Maar wel het systeem waarbinnen we werken’, benadrukt Bouchlaghmi. Ambtenaren, wijkbeheerders en jongerenwerkers, om maar een paar professionals binnen het gemeentelijk welzijnsnetwerk te noemen, doen heel erg hun best om contact te vinden in ‘probleemwijken’. Toch blijven ze, ook in hun eigen ervaring, vaak buitenstaanders.

Lees verder via Binnenlandsbestuur.nl

Op 20 november 2024 vindt de geheel nieuwe editie van het jaarlijks HCB Seminar Toezicht in Transitie plaats, deze keer over Versterking van Toezicht. Met o.a. Paul van Dijk. Kijk op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *