03:52
15 september 2024

Expired: Gesteggel in volks- en vinexwijken – Buurtbemiddeling

Wanneer buren er niet in slagen om hun geschillen op te lossen, kunnen ze buurtbemiddeling inroepen. Vrijwilligers uit de wijk gaan oordeelvrij in gesprek, brengen de partijen om de tafel en ze ondersteunen bij het vinden van een oplossing. “We zijn slechter geworden in het kijken naar onze plichten.”

Buurvrouw A belt met het kantoor van Buurtbemiddeling Utrecht. Haar buurvrouw, B, houdt van klassieke muziek op vol volume. “Ze doet het expres”, benadrukt A. Coördinator José van den Berg stuurt er 2 vrouwelijke vrijwilligers op af. Zij gaan praten met buurvrouw A, die klaar zit met thee en haar verhaal over B. Het is de kunst om neutraal te luisteren naar wat er aan de hand is en naar wat A wil, zonder de weg te verliezen in alle details van het ‘overlastdossier’ dat ze over B heeft bijgehouden.

Buurtbemiddeling
Buurtbemiddeling is een methode om buurtgenoten die onderlinge problemen hebben, weer met elkaar in gesprek te brengen. De methode werkt het beste in een vroeg stadium en bij niet al te ernstige problemen. Het doel van buurtbemiddeling is:

  • verminderen van woonoverlast;
  • voorkomen van escalatie;
  • herstellen van onderlinge communicatie;
  • bevorderen van wederzijds respect en begrip;
  • benoemen van gezamenlijke belangen;
  • toewerken naar afspraken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *