09:40
29 april 2024

Gemeenten worstelen met ‘autonome’ burgers

Gemeenten worstelen met ‘autonome’ burgers

‘Autonomen’ weigeren belasting te betalen. Hoe ga je daar als gemeente mee om? Een uitzonderingspositie is ‘juridisch ononhoudbaar’.

Elke lente valt er in miljoenen huishoudens een brief van de gemeente op de (digitale) mat. Miljoenen burgers betalen dan de gemeentelijke belastingen, een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor lokale overheden. Zo bekostigen zij openbaar groen, verlichting, onderwijs, cultuur en nog veel meer. Miljoenen burgers betalen, maar John uit Hengelo niet. John heeft zich ‘autonoom’ verklaard: hij doet naar eigen zeggen niet meer mee aan het ‘systeem’, en dus betaalt hij ook geen belastingen. Volgens John is het gemeentelijk belastingkantoor geen persoon, en kan het dus ook geen schuldeiser zijn. Bovendien, vindt John, is hij ‘autonoom geboren’ en kan hij er daarom voor kiezen om zich te onttrekken aan de Nederlandse wet.

Verklaringen
John is niet de enige burger die weigert belasting te betalen. Jeannette Lohuis, die met een website en een Facebook-groep mensen ‘helpt’ om autonoom te worden, legt belangstellende volgers uit waarom. ‘De meeste belastingen die betaald worden, vloeien niet terug in onze maatschappij, maar worden uitgegeven aan zaken waar een autonoom niet achter staat’. Voorbeelden daarvan zijn vaccinaties, wapens, CEO’s van grote vervuilers als Tata Steel, en de Europese Unie. De ‘oplossing’? Een stapel verklaringen opsturen naar officiële instanties, zoals de burgemeester, de kiesraad, of de Hoge Raad. Op die manier zou je geen belasting meer hoeven betalen.

Verder lezen via binnenlandsbestuur.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *