12:43
28 april 2024

Gemeenten aan de slag met depressieve jongeren

Gemeenten aan de slag met depressieve jongeren

Het aantal jongeren met mentale problemen blijft groeien. ‘We hebben nog nooit zulke grote stijgingen gezien.’

Prestatiedruk, gevoelens van eenzaamheid, angst en depressie. Veel rapporten signaleren mentale problemen bij jongeren. Bagatelliseer de klachten niet en neem jongeren serieus, waarschuwen onderzoekers.

Klimaat
Utrecht begon tijdens de coronaperiode met het voeren van (digitale) gesprekken met jongeren. Ook Eelco Eerenberg (D66), wethouder Volksgezondheid in Utrecht, sprak jongeren over hun gemoedstoestand. ‘Sommige van die gesprekken waren heftig. Ik besefte hoe moeilijk het kan zijn als je in je eentje op een studentenkamer zit en de muren op je af komen. Bovendien bleken jongeren erg veel stress te ervaren en zich zorgen te maken over de toekomst en het klimaat. Het is heel lang vanzelfsprekend geweest dat de volgende generatie het beter heeft dan de huidige generatie’, vervolgt hij. ‘Maar de jongeren die nu opgroeien, voelen die vanzelfsprekendheid niet meer. Toen concludeerden we: hier moeten we iets mee doen.’

Doodswens
In de Monitor Mentale gezondheid en Middelengebruik Studenten hoger onderwijs 2021 (Trimbos instituut) rapporteert de helft van de deelnemende studenten psychische klachten, waarvan 12 procent aangeeft dat ze ernstig zijn. 68 procent heeft emotionele uitputtingsklachten. Een kwart van de studenten had de vier weken daarvoor af en toe of vaker een doodswens. De coronacrisis heeft zeker bijgedragen tot deze hoge cijfers, erkent Jolien Dopmeijer, onderzoeker bij het Trimbosinstituut. Maar de resultaten van de meest recente monitor (november 2023) geven grofweg hetzelfde beeld.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *