In een uitgave met handvatten voor gemeenten om criminele panden aan te pakken staat dat in uitzonderlijke gevallen onteigening mogelijk is.
Drie ministeries hebben alle relevante wet- en regelgeving op een rij gezet om crimineel en oneigenlijk gebruik van woningen tegen te gaan. Gemeenten vinden in de beknopte uitgave alle handvatten die zij hiervoor kunnen inzetten.
Ondermijning tegengaan
Criminelen misbruiken woningen voor ondermijnende activiteiten, zoals drugs- en wapenopslag, een hennepkwekerij of illegale prostitutie, waardoor de openbare orde wordt verstoord en de leefbaarheid wordt aangetast. In de uitgave ‘Ondermijnende criminaliteit in de verhuurbranche’ hebben de ministeries van Justitie en Veiligheid (JenV), BZK en Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) op een rij gezet wat gemeenten hier binnen het bestaande juridische kader tegen kunnen doen.
Verbod op intimidatie
Dat hebben ze gedaan aan de hand van drie thema’s die elkaar soms overlappen: veilig (ver)huren, bevorderen leefbaarheid en veiligheid en bewaken en herstellen van de openbare orde. Onder het eerste thema wordt verwezen naar de Wet goed verhuurderschap, waarin landelijke regels staan met een basisnorm voor goed verhuurderschap en handvatten die misbruik van verhuurde woon- en verblijfsruimte kunnen tegengaan. Zo zijn verhuurders verplicht een huurovereenkomst schriftelijk vast te leggen en geldt er een verbod op intimidatie.
Lees verder via binnenlandsbestuur.nl
Meer leren over de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV; bij bv. demonstraties en online gebiedsverboden? Van Janine Janssen over de samenhang tussen huiselijk geweld en zware criminaliteit? En over radicalisering, white-collar crime, jeugdcriminaliteit en verwarde personen? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 9 oktober en 6 november met Janine Berton, Bram Sizoo, Janine Janssen, Bob Hoogenboom, André van der Laan en Jan van der Grinten.