08:13
18 januari 2025

‘Geldezels vergroten onze opsporingskansen’

‘Geldezels vergroten onze opsporingskansen’

De politie zet in op de opsporing van geldezels om cybercriminelen achter WhatsApp-fraude aan te pakken. Op die manier vergroot de politie de kans om bij de hoofddaders uit te komen. Het accent ligt op het verstoren van het criminele proces. Hiermee voorkomt de politie meer slachtoffers van cybercriminaliteit.

WhatssApp fraude
Door de coronacrisis is cybercrime, zoals oplichting via WhatsApp, flink toegenomen. Zoals de vriend-in-noodfraude, een vorm van fraude waarbij een oplichter zich via de WhatsApp voordoet als vriend of bekende en slachtoffers benadert met een vraag om geld over te maken. Doet het slachtoffer dat, dan wordt het geld overgemaakt naar een bankrekening van iemand die zijn of haar rekening ter beschikking stelt van de oplichter. Deze mensen worden ook wel geldezels genoemd.

Duizenden oplichters
Opsporing van cybercriminelen is lastig. ‘Er is veel informatie en onderzoek nodig om de identiteit van een cybercrimineel te achterhalen. Maar dan heb je zicht op één iemand, terwijl duizenden oplichters schuilgaan achter de wereld van vriend-in-noodfraude’, zegt Yoanne Spoormans. Zij werkt bij het cybercrimeteam van de politie Oost-Nederland en is gespecialiseerd in WhatsApp-fraude. Haar team is het afgelopen halfjaar druk bezig geweest met honderden aangiftes over WhatsApp-fraude die de politie wekelijks krijgt.

Lees verder via politie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *