In Noorwegen zijn sinds 2002 jaarlijks zo’n 350 jongeren actief in de ‘Veranderingsfabriek’ (Forandringsfabrikken). (1) Ze beantwoorden vragen van overheden en adviseren hoe het beter kan in het onderwijs, de jeugdzorg, jeugd GGZ, jeugdbescherming, en bij politie en justitie. De reden is dat er vaak over kinderen gepraat wordt. Ze worden door het systeem geschoven, waardoor ze volwassenen in het systeem vaak niet meer vertrouwen. Het uitgangspunt van de Veranderingsfabriek is dat kinderen expert zijn over hun eigen ervaringen en er altijd een reden is voor hun gedrag. Een inspirerend verhaal over de grens.
De kinderen die actief zijn in de veranderingsfabriek noemen zichzelf ‘Pro’s’ (professionals uit het systeem). De Pro’s worden gecoacht door oudere Pro’s. Ze bevragen andere kinderen over hun ervaringen en vormen zo een intermediair tussen kind en samenleving. Ze geven gevraagd en ongevraagd advies en hebben een eigen kenniscentrum opgezet. Ook Noorwegen kent eigen kinderombudsvrouwen en -mannen, maar die laten kinderen niet zelf onderzoek doen. Dat doen meestal volwassenen.
Lees verder via sociaalweb.nl
Meer leren over Samen veranderen 2022 – Anders werken aan maatschappelijke transities? Kom 3 juni naar Leerhotel het Klooster leren met en van Prof. dr. Jaap Boonstra, hoogleraar Organisatiedynamiek bij ESADE Business & Law School in Barcelona, professor Organisatieverandering bij WU (Vienna University of Economics and Business) en verbonden aan de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur (NSOB), Prof. dr. Jan-Kees Helderman, hoogleraar Sociaal beleid en bestuur aan de Faculteit der Managementwetenschappen van de Radboud Universiteit, Hester van Buren, voorzitter Raad van Bestuur bij Rochdale, Karen den Hertog, Hoofd afdeling Gezond Leven bij de Gemeente Amsterdam en MT-lid GGD Amsterdam-Amstelland, Shirine Moerkerken, Interventiekundige bij Strange | Strategy and Change en auteur van de boeken ‘Hoe ik verander’ en ‘Conflict eren’ en Elleke van Gelder, Ontwikkelaar en ontwerper Sociale Innovatie, Nationale Politie. Zie de website van het Haags Congres Bureau voor meer informatie.