04:49
26 april 2024

Ethiek en Multi-pech-gezinnen

Ethiek moet een grote(re) rol krijgen in het dagelijks handelen van iedereen die een bijdrage levert aan het sociaal domein. Ethiek stelt criteria vast om te kunnen beoordelen of een handeling goed of fout is en om de motieven en consequenties van deze handelingen te evalueren. Socrates voegt daaraan toe dat iemand die over de juiste kennis beschikt, vanzelf het juiste doet. En, zegt hij, zelfkennis is een voorwaarde voor een goed en gelukkig leven.
Multiprobleemgezinnen of multipechgezinnen
In het sociaal domein wordt regelmatig gesproken over multiprobleemgezinnen. Volgens een gangbare definitie is dat ‘een gezin dat langdurig kampt met een combinatie van sociaaleconomische en psychosociale problemen en dat problemen heeft met de hulpverlening, bijvoorbeeld omdat ze hulp afwijzen of voortijdig afbreken, of omdat ze weigeren mee te werken’.
Niet bepaald een objectieve formulering. Het legt de schuld voor het falen van de hulpverlening bij de gezinnen (zij wijzen af!) en kwalificeert ze als ‘probleemgezinnen’. Maar is er wel altijd sprake van kwade opzet? Het kan beginnen met één probleem, dat leidt tot een volgend probleem, dat weer leidt tot een volgend probleem en voor je het weet zit je als gezin in een lawine van problemen waar geen houden aan is. Ben je dan een probleem of heb je problemen? Laten we liever spreken over multipechgezinnen.

Lees verder via Sociaal Web – Ethiek en Multi-pech-gezinnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *