01:33
11 september 2024

Er zijn ook Nederlanders die vluchtelingen wel verwelkomen

Er zijn ook Nederlanders die vluchtelingen wel verwelkomen

In de zomer van 2021 diende kamp Heumensoord in Nijmegen opnieuw als noodopvang voor vluchtelingen. Veel mensen meldden zich als vrijwilliger. Onderzoekers Maikel Meijeren, Marcel Lubbers en Peer Scheepers zochten uit wat hen motiveerde en welke les er te trekken valt.

Het voormalige militaire Kamp Heumensoord bood in de periode van 2015 tot 2016 tijdelijk onderdak aan vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. Vijf jaar later deed het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) opnieuw een beroep op Nijmegen. Of de gemeente als beheerder van het kamp mee wilde meewerken aan de tijdelijke opvang van Afghanen die na de machtsovername van de Taliban halsoverkop naar Nederland waren gevlucht. De Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls en zijn Heumense collega Marriët Mittendorff honoreerden het verzoek van COA. Humanitaire overwegingen gaven de doorslag.

Grote bereidheid
In navolging van hun burgemeester bleken veel Nijmegenaren bereid om ook nu weer vluchtelingen op te vangen.

Waarom wilden zovelen meehelpen bij de opvang van vluchtelingen?
Toen duidelijk werd dat in Kamp Heumensoord Afghanen zouden worden opgevangen, meldde een groot aantal mensen zich aan om als vrijwilliger bij die opvang te helpen. Waarom wilden zovelen meehelpen bij de opvang van vluchtelingen? Wat dreef de vrijwilligers? Met ons onderzoek probeerden we hierop antwoord te geven.

Voordat we onze bevindingen toelichten, eerst nog een enkele opmerking over vrijwilligerswerk in het algemeen en over vrijwillige inzet bij vluchtelingenopvang in het bijzonder. Eerder hebben we hier al vastgesteld dat organisaties die afhankelijk zijn van de inzet van vrijwilligers soms grote moeite hebben om voldoende kandidaten te vinden. Vluchtelingenwerk echter niet, de organisatie kon na het uitbreken van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne in 2022, in amper twee weken, ruim elfduizend nieuwe vrijwillige medewerkers bijschrijven. En zo’n sterke mobilisatie van vrijwilligers was een jaar eerder in Nijmegen niet veel anders.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *