Het Openbaar Ministerie (OM) heeft afgelopen vrijdag in de rechtbank in Breda een gevangenisstraf en boete geëist tegen een bedrijf en haar leidinggevende vanwege het omkatten van meer dan honderdduizenden kilo’s paardenvlees naar rundvlees in georganiseerd verband. “Het vertrouwen van de consument is op ernstige wijze geschaad en de reputatie en integriteit van de Nederlandse vleesverwerkende industrie is in zowel binnen- als buitenland door het handelen van verdachte enorme schade berokkend,” zei de officier op zitting. Een medeverdachte werd al in 2019 veroordeeld tot 13 maanden gevangenisstraf.
DNA-sporen van paard
Het onderzoek door de opsporingsdienst van de NVWA startte na berichten uit het Verenigd Koningrijk en Duitsland. Er waren sporen van paardenvlees aangetroffen in producten die alleen maar rundvlees dienden te bevatten. Het ging om lasagnes, maar ook om spaghetti bolognese, spicy sausages , moussaka en nog veel meer kant-en-klaar maaltijden. Deze werden aangetroffen in Frankrijk, de UK, Ierland, Bulgarije, Noorwegen, Duitsland, Cyprus en Zweden. Internationaal ontstond er commotie en producten werden teruggehaald. Dit werd ook wel bekend als het ‘Horsgate scandal’.
Roemeens rundvlees
De producten bleken gemaakt door een Frans bedrijf, die in Nederland bij de twee ondernemingen rundvlees had besteld, zo blijkt uit verklaringen. Het bedrijf had echter paardenvlees gekregen. In totaal ging het om meer dan 851.000 kilo. Het paardenvlees was vermoedelijk door de Nederlandse bedrijven diepgevroren ingekocht in Ierland, Roemenië, België en (grotendeels) Canada. Eenmaal in het vrieshuis in Breda ontdeed men het vlees van de originele verpakkingen, waarop duidelijk werd gemeld dat het om paardenvlees ging. Daarna werd het vlees doorverkocht met een Roemeens erkenningsnummer op de verpakking en de bijbehorende papieren. De verplichte aanduiding van de diersoort werd weggelaten. Het vlees werd zo verkocht aan diverse Europese afnemers, als zijnde ‘rundvlees’.
Lees verder via om.nl
Meer leren over trends in toezicht? Kom 17 mei naar het Nieuwspoort Seminar Toezicht in Transitie 2021 – Trends in Toezicht & Tips voor het nieuwe kabinet.