Ervaringskennis wordt in het jongerenwerk breed benut, zij het vaak impliciet. Jolanda Sonneveld, Tara van Dijk en Büsra Tuncay kijken wat nodig is om deze kennisbron functioneler in te zetten in de ondersteuning van jongeren.
Jongerenwerkers kunnen zich vaak goed inleven in jongeren en schuwen niet om hun eigen persoonlijke verhaal in te zetten in contact met jongeren. Deze persoonlijke verhalen hebben raakvlakken met thema’s waar hun doelgroep mee worstelt, zoals uitdagingen op school, geldzorgen, crimineel gedrag, mentale uitdagingen, middelengebruik, jong ouderschap, discriminatie, verlies en rouw.
Jongerenwerkers laten deze subjectieve kennis vrijwel dagelijks doorwerken in hun beroepsuitoefening. Door de gedeelde ervaring herkennen zij een bepaalde houding of gedrag van jongeren. Ze ‘voelen in’, ze herkennen taalgebruik of een masker en ze hebben ‘begrip voor’ hoe de innerlijke leefwereld van jongeren met soortgelijke ervaringen of struggles eruitziet. Andersom kunnen jongeren zich identificeren met jongerenwerkers waardoor zij zich met hen verbonden voelen (Lenkens, 2022).
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Waar ligt uw burgemeester wakker van? Kom 1 april naar de 8e editie van het HCB Seminar De Veilige Gemeente, deze keer over actuele on- en offline risico’s in uw gemeente. Met aandacht voor hackers en online fraudeurs, explosies, jonge criminelen, de impact van online op offline, polarisatie & radicalisering en personen met onbegrepen gedrag. Ook gaan we in op een integrale aanpak, het delen van kennis- en informatie en de regelgeving daarbij. Kijk voor meer informatie en inschrijving op haagscongresbureau.nl.