09:02
19 december 2024

Drugscriminaliteit; hoe verontwaardigd is de burger?

ASTEN/SOMEREN – Zonder hulp van de burger gaat de overheid de strijd tegen drugscriminelen niet winnen. Die boodschap gaf Jochem Spoorendonk, Taskforce Brabant drugsoverlast, maandagavond mee tijdens een themabijeenkomst over drugsproblematiek in Asten. ‘Er moet maatschappelijke verontwaardiging zijn’, vindt hij. Maar hoe verontwaardigd is de burger?

Ook in onze regio zijn de voorbeelden talrijk, vertelt netwerkinspecteur Ton van Loon de aanwezigen in Zaal Jan van Hoek. Hij onderbouwt dat met foto’s van een xtc-lab in Someren-Heide en een hennepkwekerij met maar liefst 5.700 planten in Heusden. Dan een plaatje van acht zakken, gemaakt in Someren-Eind. Op het eerste gezicht lijkt het op doodgewoon bouwmateriaal, maar dat zit anders. “Hier ligt voor acht miljoen euro aan ketamine, een synthetische drug”, vertelt Van Loon. Het aantal dumpingen van drugsafval in onze regio steeg van 27 in 2015 naar 72 in 2016. Het zegt iets over de omvang van deze lucratieve markt.

Die stijging wil volgens Spoorendonk niet meteen zeggen dat het aantal drugslabs en hennepkwekerijen is toegenomen. “Het komt deels doordat we er nu alerter op zijn. Daardoor zit er ook meer druk op criminelen om hun afval sneller te lozen.” Volgens Spoorendonk zijn de diverse overheidsinstanties in de afgelopen jaren steeds beter gaan samenwerken. Het beleid van bijvoorbeeld het Rijk, de provincie, gemeentes en politie wordt steeds beter op elkaar afgestemd. “Dat klinkt als iets vanzelfsprekends, maar dat was het voorheen alles behalve. Er zijn daarin nog steeds slagen te maken.”

Lees verder via PeelBelangOnline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *