Maatschappelijk onbehagen blijft om verschillende redenen een belangrijk onderzoeksonderwerp, zo laten drie recent verschenen onderzoeken zien. De Wetenschappelijk Raad voor het Regeringsbeleid, Het Sociaal en Cultureel Planbureau en de Universiteit van Groningen deelden hun nieuwste inzichten op 20 juni.
‘Zeggen dat onbehagen van alle tijden is en dat het dus niet opgelost kan worden, is dodelijk voor de discussie.’ Dat zei Paul Dekker, hoogleraar civil society aan Tilburg University, en hij onderstreepte daarmee nut en noodzaak van de studies. Tegelijkertijd klopt het wel: onbehagen is geen nieuw fenomeen. Freud bestuurde het al in de jaren dertig van de vorige eeuw. En sinds Pim Fortuyn is het eigenlijk nooit weggeweest uit het maatschappelijk debat. Maar wat weten we inmiddels over maatschappelijk onbehagen? Wie hebben meer onbehagen en hoe komt dat? Wat kan maatschappelijk onbehagen teweeg brengen?
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.