10:19
04 mei 2024

Digitale vormen van buurtpreventie

Naast Burgernet ontstaan er steeds meer moderne en digitale vormen van buurtpreventie waarmee bewoners elkaar kunnen informeren over verdachte zaken in de wijk. Denk hierbij aan WhatsAppgroepen. Maar online buurtpreventie is ook mogelijk via andere apps en platformen alsveiligebuurt.nl en Facebook.

Diverse vormen van digitale buurtpreventie

Er zijn diverse vormen van digitale buurtpreventie. Op deze pagina geven we een overzicht.

Veiligebuurt.nl

De Veiligebuurt-app is een app die gratis kan worden gedownload in iTunes of in GooglePlay. Het aantal groepsleden is onbeperkt. Via de app staan bewoners op een laagdrempelige manier in contact met andere buurtbewoners en kunnen zij verdachte situaties melden aan elkaar en de juiste instanties.

Het systeem creëert op basis van postcode virtuele buurtgroepen. Daarna kan men direct deelnemen en in contact komen met buren. De Veiligebuurt-app werkt niet met telefoonnummers. In principe is iedereen beheerder. Het is niet mogelijk om het bestaande account te wissen. De Veiligebuurt-app werkt volgens de SAAR methode.

Nextdoor

Nextdoor bestaat sinds februari 2016 en wordt gebruikt in meer dan 2.000 buurten. De Nextdoor-app kan gratis worden gedownload en is beschikbaar voor iOS en Android. Naast het signaleren van verdachte situaties is de app ook geschikt voor gezellige burenpraat, sociale samenhang en het organiseren van buurtbarbecues. Deelname aan Nextdoor kan niet anoniem.

Na het downloaden van de app maakt de gebruiker een account aan. Dit kan ook via Facebook. Op basis van de ingevulde gegevens wordt de buurt bepaald. Nextdoor is opgericht omdat de organisatie hoopt dat buren met Nextdoor bijdragen aan het bouwen van een betere buurt. De organisatie heeft zelf gedragsregels opgesteld waar leden zich aan moeten houden. 

Lokaal Alarm Systeem (LAS)

Lokaal Alarm Systeem LAS bestaat sinds 2013 en is een app die ervoor zorgt dat bewoners in een buurt direct en goed geïnformeerd zijn en elkaar kunt helpen. Daarnaast kan de app worden gebruikt om op een makkelijke manier te communiceren met buurtgenoten over bijvoorbeeld inbraak, brand, een ongeval of onveilige situatie. Deelname aan Lokaal Alarm Systeem kan niet anoniem, NAW-gegevens van de gebruikers zijn bekend bij de beheerder. LAS is een betaalde app voor iOS en Android en kost éénmalig €1,99.

De initiatiefnemer in een buurt kan via de app een mail versturen aan iedereen in de buurt om de app ook te downloaden. Na het invoeren van het e-mailadres en het wachtwoord kunnen bewoners communiceren over zaken die spelen in hun buurt. Met één druk op de knop worden buurtbewoners geïnformeerd en kunnen ze rechtstreeks chatten met elkaar. Op de site is een praktische handleiding te downloaden.

BuurtApp

BuurtApp is een initiatief van buurtcontact.nl en is gericht op sociale aspecten in een buurt en op buurtpreventie. Het idee achter de BuurtApp is dat mensen die bij elkaar in de buurt wonen meer contact met elkaar hebben, elkaar meer helpen en ondersteunen, en dat ze daardoor ook met meer plezier in hun buurt zullen wonen. De app is geschikt voor iOS en Android en is gratis te downloaden.

Na het downloaden van de app moet de gebruiker zich eerst registreren. Daarna kan op de plattegrond zelf getekend worden wat de bewoner als zijn buurt beschouwt. De bewoner kan zelf een profiel maken en vanaf dan berichten aan de buurt versturen en lezen. Het gebruik van de app is niet anoniem. Buurtapp heeft zelf gedragsregels opgesteld waar gebruikers zich aan moeten houden.

Burgeralert

BurgerAlert is een initiatief waarbij bewoners samen met hun buurtbewoners in een groeps-chat zitten en verdachte situaties kunt doorgeven aan elkaar. Het initiatief bestaat sinds maart 2015. BurgerAlert maakt gebruik van de gratis berichtenapp Telegram.

Via de appstore download een bewoner eerst de Telegram-app. Daarna is aanmelden via de Burgeralert website noodzakelijk. De aanmelder wordt door een wijkwaarnermer van Bugeralert automatisch aan de juiste buurt toegevoegd. Burgeralert heeft eigen gedragsregels, waaronder de SAAR-methode, opgesteld waar gebruikers zich aan moeten houden.

Bron: HetCCV

Lees verder via HetCCV – (Digitale) buurtpreventie-groepen maken een groot verschil

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *