Cyberpesten is een groot probleem op Haagse middelbare scholen. Schoolagenten hebben hun handen vol aan pesterijen via Facebook en de verspreiding van naakfoto’s van leerlingen via Instagram. Voorlichting tijdens de lessen, zoals straks bij de start van het nieuwe schooljaar, helpt nog onvoldoende om het probleem te beteugelen. Alleen al in de wijk Segbroek is elke maand wel een leerling slachtoffer van ‘wraakporno’. De tieners, veelal meiden, sturen in een dolverliefde bui een naaktfoto van zichzelf naar hun vriendje, die de compromitterende selfie vervolgens verspreidt via sociale media. Vooral Instagram is daarbij favoriet, weet schoolagent in Segbroek Kristian Harmelink. ,,Soms wordt er een nepaccount gemaakt met de naam van het slachtoffer, zodat het lijkt dat zij de foto’s er zelf op heeft opgezet.”
Deze en andere vormen van cyberpesten gebeurt op alle schoolniveau’s. ,,Vwo’ers zijn alleen geraffineerder. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat het bijna onmogelijk is na te gaan wie er achter de actie zit.”
Probleem
Directeur Cees de Groot van scholengroep Maris, met vijf locaties verspreid over de stad, noemt cyberpesten een ‘groot probleem’. ,,Vroeger verspreidden leerlingen briefjes in de klas met ‘Jan is gek’. Nu gebeurt pesten veelal buiten het gezichtsveld van de school. Dat maakt het veel ingewikkelder om aan te pakken.” Volgens hem zijn het vooral meisjes, die elkaar publiekelijk afkraken op sociale media. ,,Bijvoorbeeld qua kleding.”
De impact op slachtoffers is groter dan vroeger, vermoedt Harmelink. ,,Voorheen kon een kind thuis opladen. Nu gaat het gepest continu door, juist nog meer ná school.”
Veel scholen doen al aan preventie, bijvoorbeeld in de vorm van voorlichting aan het begin van het schooljaar. Bij Maris worden zelfs Facobookaccounts van leerlingen in de gaten gehouden. Desondanks blijft het probleem bestaan. Harmelink vindt dat scholen veel meer aandacht moeten besteden aan het probleem, het hele jaar door.
Bron: AD