Desinformatie geven is bewust misleiden met onware, inaccurate informatie. Maar niet alles wat onwaar is, is desinformatie. Het merendeel is misinformatie. Schrijver Edwin Zasada legt uit.
Het sluimert al langer, maar sinds de coronacrisis is de strijd tegen desinformatie in volle hevigheid ingezet, waarbij de onenigheid tussen voor- en tegenstanders van moderatie lijkt te groeien. Bij desinformatie denken we aan bewuste misleiding, aan het verspreiden van leugens om de publieke opinie te beïnvloeden. En dat is waar: desinformatie is onware, inaccurate of misleidende informatie die met opzet wordt gemaakt en verspreid om geld te verdienen of om een persoon, sociale groep, organisatie of land te schaden.
Lees verder via socialevraagstukken.nl
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.