02:54
22 december 2024

De opdracht aan gemeenten om te werken aan (on)veiligheid

De opdracht aan gemeenten om te werken aan (on)veiligheid

In maart van dit jaar schreven Rineke Hoekstra en Anne Noordzij een artikel over wat lokale teams al kunnen doen om zich voor te bereiden op het Toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Als vervolg op dat artikel ligt in dit artikel de focus op de opdrachtgeversrol voor de gemeenten. Samengevat: gemeenten moeten niet wachten op het Toekomstscenario maar kunnen aan de hand van de het kwaliteitskader en de bijbehorende zelfscan bij de aanpak van huiselijk geweld en kindermishandeling1 al inventariseren wat er nodig is om te komen tot een stevig lokaal team. Dit kwaliteitskader wordt vervangen door de leidraad ‘Werken aan veiligheid’. Deze leidraad past bij de uitgangspunten en de kaders van het Toekomstscenario en maakt straks onderdeel uit van de overkoepelende leidraad van de Hervormingsagenda Jeugd.

Breder dan alleen de focus op (on)veiligheid
Vanuit het oogpunt van het Toekomstscenario zijn de lokale teams het vaste gezicht voor inwoners als er sprake is van onveiligheid. Maar het lokale team doet meer dan dat. In de ‘opdracht van lokale teams ten aanzien van (on)veiligheid’2 wordt een achttal taken voor de lokale teams beschreven.

De medewerkers van de lokale teams hebben de opdracht om laagdrempelig te zijn, aan te sluiten bij de vraag en mogelijkheden van de inwoner en (specialistische) hulp te organiseren wanneer dit nodig is. Niet alleen bij een enkelvoudige vraag of bij kortdurende hulp, maar ook bij hulp die ingezet werken in het kader van onveiligheid. Denk bijvoorbeeld aan een jeugdbeschermingsmaatregel, waarbij de benodigde expertise wordt aangehaakt, in plaats van dat het lokale team afsluit en het dossier overdraagt aan een gecertificeerde instelling (GI).

Lees verder via sociaalweb.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *