01:25
23 december 2024

De Omgevingswet vraagt om fundamentele keuzes

De Omgevingswet vraagt om fundamentele keuzes

Vanaf 2021 moet de nieuwe Omgevingswet in werking treden. Maar liefst 26 wetten en onderdelen van 15 andere wetten komen samen in één nieuwe Omgevingswet. De Arnhemse gemeenteraad belegde een sessie om de veranderende rol van de raad en de nieuwe kerninstrumenten uit de Omgevingswet te bespreken.

‘Debat moet aangewakkerd worden’
In hun inleidende essay stelt de organisatie Over Morgen, die de sessie begeleidt, dat er nauwelijks debat is over de invoering van de Omgevingswet en er een louter technocratische operatie dreigt. Volgens de organisatie is dit één van de grootste stelselherzieningen aller tijden. Toch krijgt deze in de reguliere media nauwelijks aandacht. Het is wellicht te abstract en minder aaibaar dan bijvoorbeeld incidenten in verpleeghuizen of de jeugdzorg. Het maatschappelijk en politiek debat moet aangewakkerd worden. Dit doen ze door de raad dilemma’s voor te leggen als: rechtszekerheid versus flexibiliteit, hoeder versus partner en maatwerk versus heldere normstelling.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

Meer leren van Olaf Kwast (Wetgevingswerken) als overheidsjurist over de Omgevingswet en over andere actuele wetten? Kom vanaf 3 april naar de HCB seminarreeks ‘Juridische Update 2019 voor Overheidsjuristen’.  Verder met o.a. Jan van der Grinten en Anita van den Berg (Kennedy van der Laan) over Openbare Orderecht en Jolize Lautenbach (NautaDutilh) over de Digitale Transformatie van het openbaar bestuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *