08:32
21 januari 2025

De lozer gaat nog veel te vaak vrijuit

De lozer gaat nog veel te vaak vrijuit

De vraag of je een lozing op de riolering moet melden is door de Omgevingswet verschoven naar de lozer zelf. Die kent vaak de regels niet.

De Omgevingswet geeft gemeenten meer mogelijkheden om te sturen op de waterkwaliteit. Maar schadelijke lozingen van afvalwater op het riool blijven vaak buiten beeld. Kunnen waterschappen de verantwoordelijkheid voor deze indirecte lozingen niet beter overnemen?

Rivieren
De kwaliteit van het oppervlaktewater in Nederland staat steeds verder onder druk. Onlangs trokken zowel RIWA-Maas als RIWA-Rijn – verenigingen van drinkwaterbedrijven die de rivieren gebruiken voor de productie van drinkwater – aan de bel over de toenemende hoeveelheid schadelijke stoffen die in de rivieren wordt aangetroffen. Een belangrijke oorzaak hiervan zijn lozingen van afvalwater. Met name het lozen van persistente, mobiele en toxische stoffen zoals PFAS vormt een bedreiging voor mens en milieu. Deze stoffen zijn zeer schadelijk, breken niet af en zijn moeilijk uit het water te verwijderen.

Lees verder via binnenlandsbestuur.nl

HCB Seminar Toezicht in Transitie: “Versterking van toezicht”
Op 20 november organiseert het HCB een seminar over “Versterking van toezicht, Werken met en voorbij je mogelijkheden”. De bijeenkomst gaat in op de vraag welke versterkingen gewenst zijn en hoe die kunnen worden bereikt.
Meer informatie vind je op de website van het Haags Congres Bureau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *