Een ‘klik’ tussen werknemers is niet een goede reden voor het bepalen van een promotie of bij werving en selectie, aldus minister De Jonge.
Afgaan op ‘een klik’ tussen de werknemers bij het bepalen van promoties en werving en selectie vindt Hugo de Jonge, demissionair minister van BZK, geen goede manier van selectie door leidinggevenden. Dat schrijft hij na vragen van DENK-Kamerlid Stephan van Baarle die aansloeg op een rapport van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS).
Onbewust vooroordelen
Uit dat vorig jaar verschenen KIS-rapport bleek dat er institutioneel racisme is bij de gemeente als werkgever in de zes deelnemende gemeenten, waaronder Amsterdam en Amersfoort. Ook blijkt dat racisme niet altijd wordt herkend en dat de belevingswereld van de leidinggevende en medewerker vaak ver uit elkaar liggen. Signalen over racisme worden niet altijd herkend en hierdoor wordt er niet altijd tegen opgetreden. De Jonge heeft met verontrusting kennisgenomen van het KIS-rapport. Hij wijst erop dat uit het KIS- (en TNO-)onderzoek blijkt dat werkgevers het bieden van gelijke kansen in werving en selectie en het tegengaan van discriminatie weliswaar belangrijk vinden, maar toch een meerderheid van werkgevers in belangrijk mate nog altijd op een ‘klik’ met de kandidaten selecteert, ‘terwijl juist dan onbewust vooroordelen en stereotiepe beelden een rol kunnen spelen’.
Lees verdervia binnenlandsbestuur.nl