Data zijn volgens de onderzoekers bij de Utrecht Data School veel meer dan alleen maar kille techniek. De Ethische Data Assistent geeft toezichthouders binnen drie uur inzicht in de ethische keuzes die zijn gemaakt. “Interessant voor dataprojecten die toezichthouders zelf ontwikkelen én voor die van ondertoezichtstaanden.”
Mirko Tobias Schäfer geeft leiding aan de Utrecht Data School (UDS). Iris Muis geeft leiding aan het team dataethiek bij UDS. Op dit onderwijs- en onderzoekplatform van Universiteit Utrecht leren studenten kritisch omgaan met data. Ook ontwikkelt de UDS instrumenten voor een betere omgang met digitale gegevens.
WAT IS DE ETHISCHE DATA ASSISTENT?
“DEDA is een impact-assessment-tool voor dataprojecten. We zijn die in 2016 begonnen te ontwikkelen – in samenwerking met Gemeente Utrecht. Na een onderzoek van ongeveer anderhalf jaar namen we DEDA in 2017 in gebruik. De tool is een methode om teams die aan dataprojecten werken te laten praten over alle mogelijke ethische aspecten die bij hun projecten komen kijken. Het laat zien vanuit welke waarden je een dataproject opzet en welke acties nodig zijn om die waarden terug te laten komen in het dataproject. Vervolgens kan dat team bepalen of het ethisch verantwoord is om met een dataproject door te gaan. Of om te bekijken welke aanpassingen nodig zijn om het verantwoord te maken. DEDA verhoogt kortom het ethisch bewustzijn van mensen die met dataprojecten bezig zijn. Bovendien helpt ze de keuzes te documenteren die zij maken; een eis vanuit de privacywet AVG.”
Lees verder via toezine.nl
Meer leren over Next Level toezicht? Kom vanaf 3 december naar de geheel nieuwe editie van de HCB Seminarreeks ‘Toezicht in Transitie 2021 – Next Level toezicht in de praktijk’ met Theodor Kockelkoren (Staatstoezicht op de Mijnen), prof. Muel Kaptein (hoogleraar Erasmus Universiteit), Paul van Dijk (adviseur) en Meike Bokhorst (Universiteit Utrecht, Nationale Ombudsman)