Toezichthouders zijn net mensen: ook zij maken denkfouten bij het nemen van besluiten. Ze houden onterecht vast aan hun eerste indruk, zelfs als ze hulpmiddelen krijgen die tot een beter besluit kunnen leiden. Dat concludeert Tessa Coffeng in haar proefschrift over de besluitvorming van zowel in als externe toezichthouders. Ze hoopt dat toezichthouders de eigen besluitvorming onder de loep nemen. “Het kan het risico op maatschappelijke schade beperken.”
Schandalen bij woningcorporaties, het debacle met de hogesnelheidstrein Fyra, de affaire bij de DSB Bank en de fipronil- ofwel eiercrisis: het zijn zonder uitzondering gebeurtenissen met een grote maatschappelijke impact. Bij ieder nieuw fiasco vragen we ons af waarom de toezichthouders niet ingegrepen hebben. “Vaak zijn er al alarmerende signalen voordat het misgaat”, zegt Coffeng. “Dan rijst de vraag: hoe komt het dat toezichthouders deze signalen missen? Een verklaring is dat ze last hebben van blinde vlekken en denkfouten.”
Lees verder via toezine.nl
Meer leren over Next Level toezicht in de praktijk? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2022 die begint op 9 juni met Theodor Kockelkoren (Sodm), prof. dr. Muel Kaptein (Erasmus Universiteit) en Paul van Dijk, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.