01:15
29 november 2021

Datawandelen door de slimme stad

Datawandelen door de slimme stad

Een ouderwetse stadswandeling is misschien wel het beste middel om burgers en beleidsmakers te laten zien wat het betekent om in een datagedreven slimme stad te wonen.

Het nieuwste grote ideaal van steden is om ‘slimmer’ te worden, oftewel om ‘data-gedreven’ te werken en beleid te maken. Gemeenten investeren miljoenen om zulk beleid van de grond te krijgen. Met meer data en door data beter te gebruiken kun je efficiënter en effectiever werken, problemen oplossen en voorzien in de behoeften van gewone burgers, is de gedachte. Meten is weten.

Hoewel het begrijpelijk en terecht is dat steden steeds meer inzetten op slimheid, is het zoals eerder betoogd een probleem dat gewone burgers weinig van deze ontwikkeling afweten. Meestal kennen zij de term ‘slimme stad’ niet, en hebben ze weinig kennis over en begrip van alle specifieke techniek en beleid waar die term voor staat.

Lees verder via socialevraagstukken.nl

Slimme sturing is iets anders dan de Slimme Stad. Maar evenzo belangrijk voor het betrekken van burgers en bedrijven bij het aanpakken van maatschappelijke opgaven. Meer leren? Kom naar het Nieuwspoort Seminar ‘Bestuurskunde BinnensteBuiten – Opgavegericht werken en slim sturen’ op 20juni in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Met oa prof. dr. Katrien Termeer (WUR), Bart Teunissen (Gemeente Doetinchem), Peter Struik (Partners + Pröpper) , Renzo Steijvers (Gemeente Den Haag) en Ineke den Heijer (Provincie Zuid-Holland).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6 + vijftien =