Drugs worden steeds vaker verhandeld via online platforms, zoals Telegram. Hoe groot die handel is, is onbekend. De NOS bericht hier vandaag over. Nan van de Coevering, teamleider van Team High Tech Crime legt in een reactie uit waarom drugsverkoop via sociale media lastig te bestrijden is.
De politie is zich ervan bewust dat er drugs via sociale media als Telegram worden verhandeld, reageert Van de Coevering op de berichtgeving van de NOS. ‘Onze teams hebben zicht op deze criminele logistieke processen. We weten welke schakels en functionaliteiten zich in dit proces bevinden, evenals hoe en waar criminelen te werk gaan. Het is schrijnend dat drugs en andere criminele content op grote schaal via sociale media worden aangeboden. Op een platform als Telegram is dit echter lastig tegen te gaan omdat Telegram geplaatste content niet filtert. Ook de samenwerking met Telegram verloopt, mede door de internationale rechtshulp die nodig is, erg moeizaam. Maar waar het kan, worden deze zaken door ons opgepakt. Zo zijn we onzichtbaar aanwezig op bepaalde sociale mediaplatforms en zetten we voor onderzoeken heimelijke acties in.’
Lees verder via politie.nl
Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).