09:09
19 december 2024

Expired: Crimineel lacht om taakstraf

In 2015 hebben bijna 11.000 van de 42.400 taakgestraften er met de pet naar gegooid. Dat is ruim 25 procent. In 2013 ging het nog om 20 procent mislukte taakstraffen, blijkt uit cijfers van Reclassering Nederland.

Veroordeelde drugsdealers, inbrekers en fraudeurs laten steeds vaker niets van zich horen na een oproep om aan hun werkstraf te beginnen. Ze reageren niet op de uitnodigingsbrief voor een intakegesprek bij de reclassering.

Uit informatie van het Openbaar Ministerie blijkt dat 7 procent van de opgelegde taakstraffen zelfs na twee jaar nog niet is gestart. Driekwart is wel afgerond, 13 procent kreeg vervangende celstraf. Wie niet aan zijn taakstraf begint, moet alsnog de gevangenis in.

Maar ook de vervangende celstraf wordt niet altijd uitgevoerd. Een kleine 9.000 veroordeelden hebben in Nederland een openstaande celstraf van minder dan 120 dagen. Onder hen zijn ook taakstrafweigeraars.

“Het is ongelofelijk belangrijk dat deze vervangende celstraffen worden uitgevoerd”, zegt Sjef van Gennip, algemeen directeur van Reclassering Nederland. “Als een werkstraf mislukt, moet het Openbaar Ministerie daar zo snel mogelijk actie op ondernemen. Daders mogen hun straf niet ontlopen.”

Bron: PZC

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *