Bijna 1 miljoen mensen in Nederland dreigen volgend jaar in armoede te leven als het kabinet niet met maatregelen komt. Met die waarschuwing kwam het Centraal Planbureau (CPB) gisteren. De directeur van het CPB, Pieter Hasekamp, adviseert het demissionaire kabinet om te kijken naar opties om dit te voorkomen, bijvoorbeeld door het minimumloon en de bijstand te verhogen.
990.000 mensen, onder wie 230.000 kinderen, zullen volgend jaar – zonder ingrijpen van het kabinet – onder de armoedegrens leven, voorspelt het CPB. Een forse toename, schetst Hasekamp in Nieuwsuur. “Dit jaar gaat het om 825.000 mensen.”
De overheid probeerde het afgelopen jaar met een scala aan maatregelen de hoge energiekosten en inflatie te compenseren voor mensen met een laag inkomen. Zo kwam er een eenmalige energietoeslag van twee keer 190 euro, een noodfonds energie, een tijdelijke verhoging van de zorgtoeslag en van het kindgebonden budget, een verhoging van het minimumloon en daarnaast per gemeente ook nog verschillende regelingen.
Lees verder via nos.nl