10:02
21 november 2024

COSTAID brengt richtlijnen uit voor het bestrijden van de invloed van nepnieuws en complottheorieën

COSTAID brengt richtlijnen uit voor het bestrijden van de invloed van nepnieuws en complottheorieën

De invloed van nepnieuws en complottheorieën onder jongeren is een steeds groter probleem. Het Verwey-Jonker Instituut is onderdeel van COSTAID, een Europees initiatief dat zich richt op het ondersteunen van docenten, instructeurs en trainers in het aanpakken van nepnieuws en desinformatie onder jongeren. Recent hebben we richtlijnen en handvatten uitgebracht om deze professionals te helpen met hun aanpak.

Het doel van COSTAID is ambitieus: we willen bijdragen aan een duurzame aanpak van de toenemende invloed van nepnieuws, desinformatie en complottheorieën, die een bedreiging vormen voor democratische processen en maatschappelijke debatten. COSTAID richt zich op een breed scala aan professionals, waaronder opvoeders, leerkrachten, trainers, jeugdadviseurs, maatschappelijk werkers en sporttrainers, die rechtstreeks in contact staan met jongeren – de zogenaamde ‘first-liners’. Daarnaast richten we ons ook op andere professionals werkzaam in het onderwijs, de sociale sector of de gezondheidszorg, evenals organisaties voor beroepsonderwijs.

Recent heeft COSTAID een publicatie uitgebracht met richtlijnen tegen de verspreiding van nepnieuws en complottheorieën.

Wat vind je in deze richtlijnen?

  • Inzicht in de oorsprong en verspreiding van nepnieuws of mis- en desinformatie: waarom zijn mensen hier vatbaar voor?
  • Belangrijke tips en handvaten om kwetsbaarheid voor mis- en desinformatie te herkennen, aan te pakken en te voorkomen.
  • Technologie en tools die gebruikt kunnen worden om mis- en desinformatie tegen te gaan. We gaan ook in op de technologieën die worden ingezet om misinformatie of desinformatie te verspreiden.
  • Inzicht in de rol van media en journalistiek bij mis- en desinformatie.
  • Inzicht in de rol van educatie en cultuur bij mis- en desinformatie.

Omdat COSTAID een Europees project is zijn de richtlijnen in het Engels, maar zullen binnenkort vertaald worden naar het Nederlands.

Toolbox en e-learning
Naast deze richtlijnen werken we ook aan het samenstellen van een toolbox en een interactieve e-learning cursus. Deze cursus is ontworpen om de mediawijsheid van jongeren te versterken, zodat zij beter kunnen omgaan met diverse vormen van mis- of desinformatie.

Lees verder via verwey-jonker.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *