Joris Luyendijk onderzocht in Londen hoe de mannen en vrouwen van het grote geld leven en denken. Ze schakelen de moraal gewoon uit, is zijn conclusie. Maar let op: ‘In Nederland gebeurt precies hetzelfde, en niet alleen bij de banken.’ [Trouw] Justitie is blind! Misdaad loont! De kans dat iemand die een misdrijf pleegt de gevangenis ingaat, is heel klein. Terwijl er zoveel ‘gereedschap’ is om gerechtigheid te laten zegevieren.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie zorgt voor de rechtsstaat in Nederland, zodat mensen in vrijheid kunnen samenleven, ongeacht hun levensstijl of opvattingen. Veiligheid en Justitie werkt aan een veiliger en rechtvaardiger samenleving door mensen rechtsbescherming te geven en waar nodig in te grijpen in hun leven.
Justis is de screeningsautoriteit van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
De screening die Justis verricht bevordert het vertrouwen in en tussen bedrijven, tussen werkgevers en werknemers en tussen burger en overheid. Daarnaast draagt screening bij aan het vertrouwen dat burgers stellen in bijzondere beroepsgroepen. Hoogwaardige screening van integriteit door Justis helpt criminaliteit te voorkomen en draagt zo bij aan een veiligere samenleving.
Het OM is een landelijke organisatie verdeeld over tien arrondissementen. Deze zijn gelijk aan de tien regionale eenheden van de politie. Daarnaast is er een landelijk parket dat zich richt op de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, en een functioneel parket dat criminaliteit bestrijdt op het gebied van milieu, economie en fraude.
Een rechter [Wikipedia] moet de argumenten van beide partijen zorgvuldig afwegen. Het zwaard is het symbool van de beslissingsmacht, de rechter moet de knoop doorhakken. Hij moet een vonnis [Wikipedia] vellen.
Veiligheidshuizen zijn netwerksamenwerkingsverbanden, die partners uit de strafrechtketen, de zorgketen, gemeentelijke partners en bestuur verbinden in de aanpak van complexe problematiek. Het doel van de samenwerking is het terugdringen van overlast, huiselijk geweld en criminaliteit. De ketenpartners signaleren problemen, bedenken oplossingen en voeren die samen uit. Werkprocessen worden op elkaar afgestemd, zodat strafrecht en zorg elkaar aanvullen. Ingezet wordt op gedragsverandering, recidivevermindering en verbetering van de kwaliteit van leven van de delinquent. Men gaat dadergericht, gebiedsgericht en probleemgericht te werk.
Een duidelijk voorbeeld hiervan is de verandering in de nieuwe Opiumwet.
Hier wat recente voorbeelden van frauderende burgers :
– Opgelicht.nl – Grootschalige bijstandsfraude
Een hele opsomming van partners in de strafrechtketen maar criminelen komen vaak weg met een werkstrafje. Heel frustrerend voor de gedupeerden en zeker ook voor de Politie. Veiligheid en Leefbaarheid kost heel veel belastinggeld. Dus wij als inwoners van Nederland betalen voor een falende Vrouwe Justitia?!
Wat kan de politiek betekenen om de misstanden aan te pakken en de mazen in de wetten te dichten? Wetten veranderen en/of aanpassen? Maar in de politiek rommelt het. Integriteit is daar ver te zoeken. Zou de nieuwe Minister van Veiligheid en Justitie het verschil kunnen gaan maken. Nee want die heeft zijn handel vol aan de mislukte Cao onderhandelingen bij de Nationale Politie en aan de zeer moeizame reorganisatie van het Politiekorps.
Zelf achter [witte]boordencriminelen aan is zeker geen optie.. maar hoe zaken te voorkomen en waar doe je aangifte of melding van fraude?
- Ondernemersplein – Fraude en misleiding
- Fraudehelpdesk
- Meldpunt Internetoplichting (Politie)
- Meld Misdaad Anoniem
- Informatiedesk FIOD (Belastingdienst) (belastingfraude en financiële fraude)
- Meldpunt btw-fraude (Belastingdienst)
- Meldpunt malafide uitzendbureaus (Inspectie SZW)
- Centraal Meld- en Informatiepunt Identiteitsfraude en –fouten (CMI) (Rijksoverheid)
- Vertrouwenslijn Afpersing:(MKB-Nederland)
Margareth Weijers