12:05
22 november 2024

Column Emile Vermeulen, wijkagent horeca Utrecht, over horeca en uitgaansgeweld!

Column Emile Vermeulen, wijkagent horeca Utrecht, over horeca en uitgaansgeweld!

‘Melding op de horecatelefoon; ”Jullie moeten nu hier heen komen. Er wordt gevochten voor de deur door 2 man.” Direct schieten we op de bike die kant op. Binnen enkele minuten zijn we ter plaatse. Wederom de ons bekende notoire geweldpleger in het uitgaansgebied, die de confrontatie aangaat met een dronken student. Aanleiding: Een opmerking over het lenen van een sigaretje. De ons bekende wordt aangehouden voor mishandeling, de student gaat na verzorging door het ambulancepersoneel naar het bureau voor de aangifte. Samen met de portiers spreken we het incident nog even door en kunnen wij van beide een getuigenverklaring opnemen. De ondernemer spreken we ook nog even, die direct aangeeft dat hij de gegevens wil ontvangen, zodat hij een Collectieve Horeca Ontzegging kan uitschrijven. De zaak wordt door ZSM (Werkwijze van het OM, ZSM staat voor zorgvuldig, snel en op maat met betrekking tot het afdoeningstraject]. Binnen ZSM wordt door OM, politie, reclassering, kinderbescherming, slachtofferhulp en hulpverlening nauw samengewerkt positief) afgedaan. De verdachte krijgt op ons verzoek tevens een gebiedsverbod voor het horecagebied.’

Een van de velen zaken die wij in het horecaweekend meemaken, maar zeker tevreden over de samenwerking en de afloop. Helaas is uitgaansgeweld onlosmakelijk verbonden met uitgaan. Bijna iedere krant rept er wel weer over op de maandagochtend. Moeten we het dan maar accepteren, of gaan we er juist de ‘strijd’ mee aan? De afgelopen jaren is er een duidelijke focus gekomen op de integrale aanpak van geweld bij de politie. Samen met partners kijken naar maatregelen en samen optrekken om geweld op uitgaansavonden te voorkomen. Onderdeel daarvan is de dadergerichte aanpak van uitgaansgeweld. Niet meer zomaar twee vechtende groepen uit elkaar halen en wegsturen. Nee, zoeken naar de juiste verdachten, aangevers en getuigen behoren tot onze prioriteit bij deze aanpak. Het uit de anonimiteit halen van geweldplegers is essentieel om te voorkomen dat er later alsnog escalatie kan plaatsvinden. Een slag die we nog willen maken is ons ook meer richten op slachtoffers.

De aanpak van uitgaansgeweld heeft daarom ook echt niet alleen maar betrekking op grote steden. Wat mij betreft heb je een horecateam als je met een visie en met enthousiaste leden in je horecagebied staat, van een klein dorp met twee dienders tot de grote steden met openbare orde teams. Streven naar veilig uitgaan kunnen we allemaal en overal. Mijn ervaring is dat dit makkelijker wordt, als je de juiste partners in het gebied inzet en samen optrekt. Van Horeca Nederland tot de taxichauffeur, allemaal partners die ons kunnen helpen bij het behalen van de doelstelling. Voor de komende jaren is ook alcoholpreventie daarbij een van de belangrijkste onderwerpen. Al jaren maak ik mij in Utrecht en andere plekken in het land, hard voor veilig uitgaan. Uitgaansgeweld moet helemaal niet bij uitgaan horen. Uitgaan moet voor het publiek juist een veilige plek zijn, waar je even niet hoeft te denken aan alle onrust in de wereld. Een plek waar je met vrienden kan en mag samenkomen, zonder dat je altijd op je hoede moet zijn.
Ik hoop dat wij samen verder kunnen bouwen aan deze doelstelling. Het zorgen voor een leuke stapavond moet in de toekomst een belangrijker doel zijn dan het opsporen van de plegers van (uitgaans) geweld.

Emile Vermeulen, wijkagent horeca, Gemeente Utrecht,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *