06:02
19 april 2024

Column Brexit

Column Brexit

To be or not to be that’s the question, Isn’t it!

Iedereen is teleurgesteld over het vertrek van Engeland uit de EU. Maar het meest nog Schotland. Deze hebben in een eerdere referendum de aansluiting gehonoreerd met Engeland in een pro EU opstelling.

Nu op hun beurt zullen de Schotten wel een nieuw referendum gaan houden met de te stellen vraag of ze bij Engeland willen blijven of niet, gelet op de aanstaande brexit. Er wordt in Europa alleen maar gedacht in termen van samenwerking, het expanderen van de economie en het gladstrijken van het vluchtelingenprobleem.

De zorg en werkeloosheid in eigen land tellen bijkans niet meer mee. Daarmee verdien je geen stemmen. Zo dacht men in little Britain. Laten nou net die ouderen tegengestemd en daarmee de exit over de streep getrokken hebben.

In Engeland is er nog nooit een zo grote opkomt geweest als nu ten tijde van het brexit referendum, waarvan we allemaal de uitslag kennen. Weer eigen baas in eigen land zo lijkt de heersende gedachte.

Wanneer we kijken naar de percentages, dan heeft het merendeel van de jonge kiezers in de leeftijd van 24-39 gekozen om te blijven in de EU. Veel ouderen hebben juist gekozen voor de exit. De jongeren zullen dus grosso modo meer last houden dan de ouderen voor deze keuze, mocht de brexit economisch en maatschappelijk, verkeerd uitwerken.

Zal de keuze verkeerd uitvallen? That’s the question. Op basis van de aanstaande uitreding o.g.v. artikel 50 van DE EU-wetgeving heeft de UK minimaal 2 jaar de tijd om alles te regelen in nieuwe wetten en verdragen met de huidige partners. Nieuwe wetten en verdragen omdat men buiten de EU valt.

Britten die nu werken en wonen buiten Engeland, krijgen plots meer problemen bij het verblijf omdat hun basis buiten de EU valt en regelingen aangepast dan wel doorgestreept dreigen te worden.

Cameron, de kameleon van de UK politiek heeft al zijn biezen gepakt en staat al met een been buiten Downingstreet 10. Hij is altijd tegen de EU geweest en nu opeens voor! vreemd.

Nu het vluchtelingenprobleem groter dreigt te worden dan alle Europese problemen tezamen, worden alle financiele- en maatschappelijke zeilen bijgesteld. De exit van UK dreigt een grote streep door de EU begroting te betekenen.

Populisme viert hoogtijdagen. Het rechtse kamp in NL en Viva la France spint garen bij de brexit. Deze politieke partijen krijgen steeds meer aanhangers. Omdat het leven in een gezamenlijk europa vilein dreigt te worden. Burgers zijn bang in eigen land mede door de negatieve uitstraling van de EU toppers en het steeds maar weer gemarchandeer met financiële bijdragen en zo meer.

De EU Top  heeft dat deels aan zichzelf te danken. Sla de media er maar op na. EU parlementariërs krijgen minimaal 9000 euro per maand en laten het briefje aftekenen dat ze verplicht zijn in Brussel om acte de préséance te geven. Rijke wachtgeldregelingen en vroeg-vroeg pensioenen buiten beschouwing gelaten.

Iedereen in de toren van Brussel moet hetzelfde verdienen. Er zijn parlementariërs uit armlastige in de EU geduwde landen die er 1000-den procenten in loon op vooruit gaan. De gebouwen in Brussel zijn megalomaan groot en luxe. Dan heb ik Turkije en hun pogingen om toe te treden tot de EU nog niet meegerekend. De Turken willen wel en houden de EU onder de duim met als chanteermiddel, de vluchtelingen stroom en exorbitante geldaanvragen en vrijstelling van de visumplichten.

Nl bijvoorbeeld moet nu alweer over de 450 miljoen bijstorten in de EU kas, dat snapt niemand meer.
Dreigende tekorten in NL bij de zorg, defensie en politie tellen eenvoudigweg niet meer mee. Pang pang zeggen in plaats van oefenen met echte kogels in de krijgsmacht dat kan toch niet,  een zeer ongeloofwaardige bezuinigingsdrift voor de NL belastingbetalers en burgers.

Je zou je als soldaat maar vergissen in de vuurlinie en pang zeggen in plaats van te knallen met echte munitie. Dan leg je snel het loodje. Dergelijke zaken worden in NL door de regering nog steeds weggewuifd en onder het parlementaire vloerkleed gebezemd.

In 2005 stemt 61 procent van de NL bevolking tegen de EU grondwet, die verregaande overdracht van de soevereiniteit betekenen zal. Via het verdrag van Lissabon wordt de EU grondwet toch in het zadel gehouden. Dan ben je als regering toch niet meer geloofwaardig.

Maar de voorzitter van de EU en de voorzitter van de financiële EU zijn toevallig wel 2 NL ministers. Conclusie, ondanks alle weerstand moet de EU als een geheel verder regeren en nee stemmers in NL worden geruisloos naar de zijlijn gedirigeerd en monddood gemaakt.

Buigen voor het EU circus, praten, overtuigen en alles gladstrijken is blijkbaar het motto.

Maar het kan ook zijn dat de democratie (macht aan het volk) deze keer gewonnen heeft. Mensen zijn al te lang gehusseld, onheus gemasseerd en in een foute hoek weg gezet. Mensen zijn bang voor de toenemende macht van Brussel ten koste van hun eigen land en democratie.

Brussel luistert niet maar dicteert en schuift met geld op plekken waar de vraagtekens steeds groter worden. Niet voor de teleurgang van de economie maar vooral hun eigen hoogmoed, na deze zware val.

Laat de Brexit een wake up call zijn. Brussel heeft Europa ondermijnd door hun bemoeizucht, bureaucratie en falende politieke elite.

Door de houding van de UK moet de EU gaan finetunen op de toekomst. Meerdere landen lijken te gaan exit-ten. Er zijn al enkele landen die niet in de EU zitten maar wel d.m.v. verdragen blijven aanhaken bij de EU. Dat is ook politiek correct voor hun inwoners en burgers. Noorwegen en IJsland nota bene zijn geen lid van de EU maar hebben wel toegang tot de gemeenschappelijke EU markten. Dat biedt eventueel perspectief voor de UK.

De Brexit aanpassingen kunnen tot 2 jaar gaan duren of nog veel langer. De Britten zullen de voet stevig op het rempedaal houden en alles uitkristalliseren en vertragen waar nodig. Waarschijnlijk zal de UK op de wenken bediend gaan worden door de lakeien van de EU.

Wellicht wordt de brexit van de UK het noodzakelijke nieuwe lichtpuntje dat het voortbestaan van de EU kan borgen.

Ik ben benieuwd of de Britten met de bal uit het EK voetbal geschoten worden, arme scheidsrechter.

Bron: Human Terms

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *