11:13
26 december 2024

Column Aangifte en Meldingen, hoe serieus worden ze genomen aan de balie..Ontmoedigingsbeleid!?

Column Aangifte en Meldingen, hoe serieus worden ze genomen aan de balie..Ontmoedigingsbeleid!?

De Politie ligt onder vuur, letterlijk en figuurlijk, alles wordt onder een vergrootglas gelegd. Geweld tegen hulpverleners is aan de orde van de dag. Ze zullen er voor je zijn als je ze nodig hebt. Maar is er aangiftebereidheid?. Is de drempel niet te hoog? Als mensen geen aangifte meer durven te doen [HetCCV]  Ook ik heb wel eens aangifte gedaan vanwege een gevalletje mishandeling.. Laat ik het maar even uitleggen.

Ik werd in mijn huidige woning knock-out geslagen. Na het melden bij 112 kwamen er twee agenten en ook een Ambulancebroeder, na een kort gesprek, doorspekt met ongenuanceerde uitspraken van deze twee mannen in het blauw, ging ik binnen het uur [was het advies van de agenten] op weg naar het politiebureau. Hier kreeg ik te horen dat ik geen aangifte kon doen omdat de dader al aangifte tegen mij had gedaan. Bizarre ontwikkeling.. Hadden ze geen zin om de aangifte op te nemen, het was inmiddels al 20.00 uur, of is dit  een regel die ze normaliter hanteren?

Ik moest de volgende morgen maar telefonisch een afspraak maken hiervoor. De Telegraaf kopte in 2013 al in met deze koptekst : Burger bewust tegengewerkt bij doen aangifte

De verdachte werd dezelfde avond weer vrijgelaten. Nou dat heeft een impact op je psyche.

Maanden daarna ben ik nog naar de Rechtbank in Amsterdam getogen. Daar werd een soort van ontmoedigingsbeleid gehanteerd door een rechter. Werkstraf, geldboete en de dader mocht gewoon blijven wonen in de flat waar ik zelf tot op heden nog woon.


Twee jaar geleden ontdekte ik dat er een zijraam van mijn auto aan gruzelementen lag. De telefoniste van Politie Haarlem adviseerde mij dat ik maar Carglass moest bellen. Later heb ik de Wijkagent nog gesproken en wilde alsnog aangifte doen.. dat had dus geen zin vertelde hij. Zou volgens hem een mogelijke junk zijn geweest want dat gebeurde wel vaker.

Op politie.nl kan je aangifte doen als er een voer- of vaartuig opzettelijk beschadigd of vernield is. Een heel ander beleid wordt daar geschetst dus.


Onder de kop  Er is geweld tegen u gebruikt staat het volgende:


Als u het slachtoffer bent van geweld, dan moet u altijd persoonlijk aangifte doen. Bent u niet direct na het geweld naar het politiebureau gegaan, of er is bij u thuis geen aangifte opgenomen, bel dan 0900-8844. Dan kunt u bespreken welke manier van aangifte doen voor u het beste is.

Dus had ik van de mishandeling meteen thuis de aangifte kunnen doen bij de twee agenten die na de 112 melding hier waren. Mijn gezicht was stuk en was heel erg duizelig door die klap en het landen in mijn gang met mijn hoofd op de plavuizen. Ik moest een vriendin bellen die mij naar het Politiebureau kon brengen.


Voor de politie is het belangrijk dat burgers aangifte doen. Aangiften vormen immers de start van menig opsporingsonderzoek en zijn onmisbaar voor de informatiepositie van de politie. Dit is  te lezen in het rapport   Aangifte doen: de burger centraal van de Inspectie V&J.

In de gastcolumn Wel of geen aangifte doen bij de politie van Wijkagent Han Tummers op de site Geweldtegendepolitie geeft hij aan dat aangifte wel degelijk zin heeft.

Onder andere door de vorming van de Nationale Politie staan agenten behoorlijk onder druk..zaken zijn niet goed geregeld. In een rapport van de SP van 2009  De Agent aan het woord: Morgen moet het beter! staat onder andere dat volgens het ministerie van V&J  er geen tekort aan agenten is. Korpsen zouden voldoende geld hebben. En agenten zouden prima hun werk kunnen doen. Op de politiebureaus komen wij echter een heel andere werkelijkheid tegen. Overal is een tekort aan collega’s. Nergens is nog tijd of geld voor. En agenten verdrinken in de papieren.

Ook de Politiebonden ACP en NPB maken zich grote zorgen over de de taken van de wijkagenten Radio 1. Volgens de bonden worden ze te vaak ingeroosterd op zogeheten noodhulpdiensten en hebben ze daardoor minder tijd voor hun werk in de wijk. Voor kleine dorpen, die vaak één wijkagent hebben, kan dat betekenen dat ze zelfs helemaal zonder politie komen te zitten. En zo zijn er nog meer knelpunten waardoor er nu [terecht] gestreden c.q. onderhandeld wordt voor een beter CAO.

In 2010 trokken agenten al aan de bel. Politie kan veiligheid onvoldoende garanderen Een ruime meerderheid van de politiemensen (70 procent) vindt dat zij kerntaken als het opsporen van misdrijven en het handhaven van de orde, niet naar behoren kan uitvoeren. Dit blijkt uit een onderzoek van EenVandaag onder 4600 agenten, in samenwerking met alle Nederlandse politiebonden. De ondervraagden, van straatagent tot rechercheur, besteden gemiddeld twee derde (63 procent) van hun tijd aan administratie. De agenten ervaren dit als zeer frustrerend, zo blijkt uit de duizenden reacties. 

Aangifte doen blijft dus problematisch.. maar komt hier verandering in? Ik heb naar aanleiding van de mishandeling die mij ten deel viel en hoe politie daarmee is omgegaan een schriftelijke klacht ingediend bij het Hoofdbureau van Politie en daarna een prima gesprek gehad met de Politiechef en de Wijkagent uit mijn woonplaats. Hij beloofde mij desbetreffende agenten aan te spreken op hun gedrag en uitspraken.

Tijdens een uitzending van Jinek 9 13-08-2015 zegt Peter R de Vries : “de politie is structueel overbelast en onderbemand, de Politietop onderschat dit en de balie van Politiebureau’s lijkt een afpoeiercentrale.
Luister ook naar Jinek [ZienTV] van 17-08-2015..debat Peter R de Vries in debat met Gerrit van de Kamp,

De Politie blijft dienstbaar en waakzaam… ondanks alle kritiek.

Margareth Weijers

Lees verder via:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *