Van Whatsapp-buurtgroep tot Bellingcat. De politie ziet een belangrijke rol weggelegd voor burgers bij het opsporingswerk. TNO’er Arnout de Vries adviseert de politie over burgerparticipatie. Want aan burgeropsporing zitten haken en ogen.
De burger is altijd belangrijk geweest bij de opsporing. De politie krijgt van oudsher veel tips van mensen die iets verdachts hebben gezien. Burgers zetten vaak een zaak in beweging. Maar de laatste vijf tot tien jaar is het karakter van burgeropsporing veranderd. “Dankzij internet en bijvoorbeeld Google kan de burger veel meer zelf uitzoeken dan in het verleden,” zegt De Vries. “En daarbij zijn opsporingsmiddelen die voorheen alleen door de politie gebruikt werden nu ook voor particulieren beschikbaar. Van infraroodcamera’s tot professionele recherchesoftware.”
Lees verder via tno.nl
Op 11 april organiseert het Haags Congres Bureau het Nieuwspoort Seminar ‘De Veilige Gemeente 2019 – Burgers in opsporing’ m.m.v. o.a Wim van Amerongen (Nationale Politie) Arnout de Vries (TNO), Ronald van Steden (VU Amsterdam), Marnix Eysink Smeets (Inholland) en Eric Bervoets (Bureau Bervoets).