Burgemeesters signaleren dat zij onvoldoende kunnen sturen op de politie. In een manifest formuleren de Regioburgemeesters 9 knelpunten. De VNG en het Nederlands Genootschap van Burgemeesters sluiten zich hierbij aan.
Bestel functioneert niet meer zoals bedoeld is
Het bestel van de Nationale Politie is inmiddels ruim 12 jaar oud, maar het bestel functioneert niet meer zoals het bedoeld is. Hoewel de politieorganisatie genationaliseerd is, ligt het gezag over de politie lokaal, in handen van burgemeesters en officieren van justitie. De praktijk van dit moment laat echter een andere sturing van de politie zien.
Politiecapaciteit uit basisteams structureel ingezet voor landelijke taken
Zo wordt politiecapaciteit uit basisteams structureel ingezet voor landelijke taken, zonder het lokaal gezag te betrekken bij de besluitvorming. Ook de landelijke politiek maakt steeds meer inbreuk op de lokale autonomie. Daarnaast zijn de dagelijkse operatie en de bedrijfsvoering steeds meer leidend voor de politiepraktijk. Dit alles zet de lokale prioriteiten, veiligheidsaanpak en verbinding met de samenleving onder druk.
Regioburgemeesters willen maatregelen op korte termijn
Het manifest is in juli aangeboden aan minister Van Weel van JenV. In het daarop volgende overleg in september hebben de Regioburgemeesters – de 10 burgemeesters die gezag over de politie vanuit het lokale bestuur vertegenwoordigen – aangedrongen op een aantal maatregelen voor de korte termijn. Daarbij gaat het onder meer om instemming van het lokale gezag bij aanvragen van capaciteit voor landelijke taken en om meer betrokkenheid bij de besluitvorming over de financiering van de politie.
Lees verder via vng.nl
Meer leren over radicalisering, whitecollar-crime en de bevoegdheden van de burgemeester op het gebied van OOV? Kom naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid 2024’ op 6 november met Bram Sizoo, Bob Hoogenboom en Jan van der Grinten.