Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eist een gevangenisstraf van 10 jaar en tbs met dwangverpleging tegen een 38-jarige verdachte voor brandstichting in Arnhem, waarbij twee personen om het leven kwamen. Volgens het OM is er wettig en overtuigend bewijs dat de vrouw na een nachtelijke ruzie met de slachtoffers brand stichtte in de trapopgang naar een woning achter de De Wiltstraat. Deze felle brand verspreidde zich razendsnel, waardoor de twee slachtoffers die zich in de woning bevonden, geen kans hadden te ontkomen. “Ze konden geen kant meer op en zaten als ratten in de val”, aldus de officier van justitie vandaag tijdens de motivering van de strafeis.
Aan de Arnhemse De Wiltstraat breekt op 31 januari 2023 in de vroege ochtend een grote brand uit. De directe omwonenden spreken over “een muur van vuur”: vlammen rijzen tot boven de huizen uit en maken een deel van de wijk in korte tijd tot een waar inferno. Tientallen bewoners moeten hun huizen uit, de straat wordt afgezet en de brandweer rukt met groot materieel vanuit bijna de hele provincie Gelderland uit.
Achter één van de percelen brandt een grote schuur -met daar bovenop gebouwd een woning op de eerste en tweede verdieping- tot de grond af. In de restanten ervan worden pas een dag na het blussen de stoffelijke overschotten van twee personen gevonden. Ze zijn door een koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen en worden pas een paar dagen later, na DNA-onderzoek, geïdentificeerd.
De officier van justitie: “De slachtoffers moeten daar in doodsangst hebben verkeerd, alvorens zij een wrede dood stierven. Daar zijn eigenlijk geen woorden voor. Bij de nabestaanden en bij buurtbewoners heeft dit geleid tot verdriet, angst, verslagenheid én ongeloof.”
De primaire brandhaard bevond zich op de begane grond bij de deur of in het halletje bij de trapopgang naar de woning. Andere oorzaken worden uitgesloten, onder meer omdat er geen elektriciteit in het pand voorhanden was.
Lees verder via om.nl
Meer leren over jeugdcriminaliteit, ondermijning, verwarde personen en andere actuele lokale veiligheidsthema’s? Kom op 13 maart en/of 15 mei naar de HCB Seminars ‘Topsprekers in Veiligheid’ met o.a. prof. dr. André van der Laan (Universiteit Leiden), prof. dr. Michiel van der Wolf (Rijksuniversiteit Groningen) en prof. dr. Karin van Wingerde (Erasmus Universiteit).
Meer leren over de integrale aanpak van verwarde personen, veelplegers en stelselmatige daders? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2024’ die start op 25 april in Den Haag, georganiseerd door het Haags Congres Bureau.