10:03
28 maart 2024

Boekpresentatie “Politie en liefde in tijden van onveiligheid”

Boekpresentatie “Politie en liefde in tijden van onveiligheid”

Op 15 december kwamen we in Nieuwspoort bijeen voor de door Boom Criminologie georganiseerde boekpresentatie van Bob Hoogenboom. Zijn boek “Politie en liefde in tijden van onveiligheid” is onlangs uitgebracht. Het boek is een inleiding op de vraag wat de functie, de cultuur en de waardengedrevenheid van de politie zijn. Maar het is ook een vroeg commentaar op de vorming van de Nationale politie.

Chris van Dam (CDA), Guus Meershoek (UTwente/Politieacademie), Henk Kievit (Nyenrode) en Marc Schuilenburg (VU) spraken over de inhoud van het boek, de totstandkoming ervan en over de auteur zelf. Een vertegenwoordiger van Parrhesia, de onafhankelijke denktank van de Politie, nam het eerste exemplaar in ontvangst.

Bob Hoogeboom ging zelf van start door het publiek mee te nemen in de opbouw van het boek. Het eerste gedeelte focust op de vraag ‘Wat is politie en hoe is dat aan het veranderen?’. In het tweede deel wordt de “stille revolutie” beschreven. Er wordt meer en meer opgelost -met name in het kader van corporate security, cyber en fraude- buiten de politie om. Bob Hoogenboom beargumenteerd dat de politie uit haar cocon moet stappen door meer aan onderzoek en visieontwikkeling te doen en meer betrokken te raken bij de andere toezichthoudende en handhavende partijen. De politiefunctie verandert ook door snelle technologische ontwikkelingen (sensing, dataveillance en robotics). Dit gebeurt buiten de politie sneller dan binnen de politie. Ook hiervoor is weinig wetenschappelijke nieuwsgierigheid.

Mark Schuilenburg sprak zijn enthousiasme uit over het boek en gaf aan veel van wat Bob Hoogenboom beschrijft te herkennen. Hij somde de drie maatschappelijke ontwikkelingen op die uit het boek naar voren kwamen en voegde daar zelf nog een vierde aan toe. Mondialisering, marktverandering, technologische verandering en politisering van het veiligheidsvraagstuk.

Een collega van de Nyenrode Business University, Henk Kievit, kwam op uitnodiging van Bob ook naar voren. Vanuit de universiteit komt hij veel in aanraking met professionals. Hij ziet de politie dan ook als professionals die hoop brengen. In het kader van professionaliteit sprak hij over eigenaarschap en ruimte hebben voor reflectie.

Medecolumnist Guus Meershoek was erg onder de indruk van het boek. Hij prees het voor de methodologische kwaliteit en hoe het betuigt van lef en moed om een kritisch standpunt in te nemen gedurende politieonderzoek. Tot slot sprak Chris van Dam over de, zoals in de titel benoemde, liefde. Dit is een gevoelig onderwerp wanneer het over de politie gaat. Maar in het boek wordt er geduid op liefde bij de politie omdat enkel repressie niet het enige is. Compassie en mededogen zijn belangrijk en noodzakelijk.

Auteursinformatie
Bob Hoogenboom is hoogleraar aan de Nyenrode Business Universiteit. Hij publiceert sinds 1985 over politie, bijzondere opsporingsdiensten, inspecties en autoriteiten, corporate security en inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Voor zijn proefschrift Het Politiecomplex (1994) ontving hij de Publicatieprijs van de Stichting Maatschappij Veiligheid en Politie. Hij werkte voor de ministeries van Binnenlandse Zaken en Justitie, de Universiteit Leiden, de Erasmus Universiteit en Ernst & Young Forensics Caribbean. Sinds 1988 is hij verbonden aan de Politie academie.

Het boek is verkrijgbaar bij Boom Criminologie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *