De Autoriteit Consument en Markt (ACM) toetst fusies op grond van de Mededingingswet. De fusietoets geldt voor alle sectoren in de Nederlandse economie, sinds 2004 ook voor ziekenhuizen. In de ene sector een beetje anders toetsen dan in de andere, is geen optie betoogt ervaringsdeskundige Ariënne Gommers.
Sinds de jaren zeventig zijn er in Nederland ongeveer 110 ziekenhuisfusies geweest. In veel gevallen een logische stap om erfenissen uit verzuild Nederland op te schonen. Het veroorzaakte nooit veel reuring. De laatste jaren spreken economen van de Erasmus School of Health Policy & Management uit Rotterdam zich uit tegen fusies tussen ziekenhuizen. Tegengeluiden van economen bij fusies zijn niet nieuw. Hans Schenk onderzoekt al decennia fusies en noemt deze ‘een opmerkelijk fenomeen in de economie’. In 65 tot 80 procent van de gevallen wordt ‘geen economische waarde gecreëerd’, aldus Schenk. De Rotterdamse pijlen richten zich echter enkel op fusies van ziekenhuizen en op de ACM. De ACM zou ‘minder toegeeflijk moeten optreden’. Teksten als ‘Falend toezicht op ziekenhuisfusies brengt zorgstelsel in gevaar’ en ‘in het verleden zijn de mogelijke mededingingseffecten van ziekenhuisfusies door de ACM te laks beoordeeld’, roepen de vraag op wat er nu precies aan de hand is.
Lees verder via zorgvisie.nl
Meer leren over toezicht? Kom 30 november naar het Nieuwspoort Seminar ‘Toezicht in Transitie 2018 – Perspectieven op toezicht’ met oa prof. dr. Ian Leistikov. Georganiseerd door het Haags Congres Bureau.