Twee politieauto’s komen aan bij een adres in Bloemendaal. Het is donker. Een jongen smijt met spullen, slaat de boel kort en klein. Zijn ouders belden radeloos de politie. ‘Een trieste situatie’, zegt een van de agenten: een jongen van 21 jaar, autistisch, slikte zijn medicijnen niet en heeft constant ruzie met zijn vader. ‘Een volwassen jongen’, zegt de agent, ‘maar hij hoort helemaal niet bij de politie thuis.’
Begin vorig jaar draaide NRC een aantal diensten mee met collega Dennis Cornelissens in Haarlem. Hij laat de krant zien wat er in de praktijk schuil gaat achter de meer dan 100.000 meldingen personen met verward gedrag die de politie jaarlijks binnenkrijgt.
Dennis laat een complexe wereld zien waar zorg en handhaven van veiligheid dwars door elkaar heen lopen. Waar een verslaafde een potentieel veiligheidsprobleem is, maar vooral ook een psychiatrisch patiënt. En waar collega’s hulpverlener en politieman of – vrouw ineen zijn en heel snel tussen die rollen moeten schakelen.
Afgelopen zondag 10 oktober was de internationale dag van de psychische gezondheid. MIND, een onafhankelijke maatschappelijke organisatie die zich sterk maakt voor een psychisch gezonder Nederland, heeft organisaties, zoals zorginstellingen, scholen en bedrijven, opgeroepen aandacht te besteden aan openheid over psychische problemen. Het is absoluut noodzakelijk dat hier meer aandacht voor komt, ook omdat het voor een belangrijk en helaas steeds groter deel, ons werk bepaalt.
Lees verder via politie.nl
Leren over een integrale persoonsgerichte aanpak? Kom naar de HCB Cursus ‘Integrale Persoonsgerichte Aanpak 2022’ die start op 2 juni in Den Haag.