12:32
15 november 2024

Expired: Elke gemeente een bewonersbedrijf – Bewonersbedrijven zijn een blijver

Bewonersbedrijven zijn in Nederland sterk in opkomst en vaak veelbelovend. Helaas hebben ze nogal eens last van kinderziektes. Starre wetgeving zit in de weg en het vinden van een succesvol verdienmodel is lastig. Onderzoek van TU Delft bracht de zwaktes, maar ook de kansen in beeld.

Bewonersbedrijven, ook wel wijkondernemingen genoemd, zijn kleine ondernemingen gerund door en voor buurtbewoners. Zij kunnen de leefomgeving een fikse impuls geven met bijvoorbeeld boodschappentaxi’s, plantsoenbeheer- en zwerfvuilploegen, verhuur van ruimtes in leegstaande buurtgebouwen, goedkope catering en advies. Hierdoor weten wijkondernemingen vaak een niche aan te boren die zowel markt als gemeente laat liggen, vooral gezien de zich steeds verder terugtrekkende overheid. Dat levert buurtbewoners niet alleen voordelige diensten op, maar ook meer leefbaarheid en onderlinge contacten. Dat is goed nieuws.

Kwetsbaar
Wijkondernemingen blijken echter ook kwetsbaar, vooral op financieel vlak. De Faculteit Bouwkunde van de TU Delft heeft drie jaar lang veertien wijkondernemingen in Nederland intensief gevolgd (zie kader onderaan dit artikel). Uit de interviews met de initiatiefnemers kwam de financiële kwetsbaarheid van de wijkondernemingen duidelijk naar voren. Medewerkers en initiatiefnemers richten de dienstverlening doelbewust vooral op de laagste inkomensgroepen, maar daardoor is een goed verdienmodel lastig te creëren.

De onderzoekers kwamen nauwelijks bedrijven tegen met een verdienmodel dat een perspectief bood voor de langere termijn; zeg twee of drie jaar. Veel ondernemingen leunen deels op eenmalige subsidies of moeten voor het genereren van inkomsten evenementen organiseren die niet per se bijdragen aan de maatschappelijke doelstellingen. Daarmee is het dus slecht gesteld met het financieel perspectief voor de langere termijn.

 

Lees verder via

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *