12:22
23 januari 2025

Bekendmaking van nieuwe tools: Hoe wij de oorlogsslachtoffers in Oekraïne kunnen helpen

Bekendmaking van nieuwe tools: Hoe wij de oorlogsslachtoffers in Oekraïne kunnen helpen

op de foto v.l.n.r: Fred Westerbeke (politie), Shanna Wemmers (TNO) en Arnout de Vries (TNO)

Het helpen van oorlogsslachtoffers in Oekraïne of het terugvinden van gestolen goederen: Van oorsprong behoren diverse tools om jouzelf en anderen te kunnen helpen in verschillende onveilige situaties alleen bij de Politieacademie. Binnenkort worden deze tools bekendgemaakt aan iedereen die daar kennis van wil nemen.

Door Maartje Vis, VL-Nieuws

De nieuwe tools zijn samengevoegd in een boek met 24 methodieken. Deze methodieken zijn voor iedereen in de maatschappij bruikbaar, zowel voor journalisten als advocaten en burgers. Het boek kondigde Arnout De Vries aan tijdens de laatste editie van de HCB reeks ‘Veiligheid, recht en bestuur 2022 – Burgers en Veiligheid’ die startte op 19 mei 2022. In het voorjaar van 2023 komt er een geheel nieuwe editie van deze HCB Collegereeks Veiligheid, recht en bestuur 2023 – Burgers, bedrijven en veiligheid’ die start op 9 februari in Den Haag. De Vries verricht onderzoek op het gebied van sociale media en maatschappelijke veiligheid bij de TNO.

De tools bieden eerste hulp bij opsporing. Het geeft onder andere inzicht in de manier waarop je camerabeelden moet benutten, hoe je in scenario’s kan denken of hoe je actie onderneemt wanneer er spullen van je verdwenen zijn. ‘Stel je voor dat er bij jou ingebroken wordt, dan kijken wij met de tools hoe je jezelf kan helpen en hoe je wellicht familie of vrienden hierbij kan inschakelen’, licht De Vries toe. ‘Je spullen kunnen op marktplaats worden aangeboden. Misschien zijn er buren die een camera hebben en kun je deze beelden delen met de politie.’ De tools verschaffen ook kennis over de manier waarop je sporen kan veiligstellen in je huis, zodat je deze niet beschadigt. Op deze manier bescherm je de sporen en kan de politie beter onderzoek uitvoeren.

Met de tools kunnen burgers ook mensen in nood helpen, waaronder de oorlogsslachtoffers in Oekraïne. Hierbij draait het om het vaststellen van de waarheid, waarvoor de methodieken inzicht geven. ‘Als je mensen wil vervolgen en aanpakken voor de misdaden die zij gedaan hebben, wil je zo veel mogelijk de waarheid klaar hebben staan’, legt De Vries uit. ‘Met zijn allen kunnen wij helpen het bewijs te verzamelen, zodat mensen niet weg kunnen komen met misdaden’. Premier Rutte riep de bevolking op om alle oorlogsmisdaden vast te stellen. Veel mensen voelden zich aangesproken en wilden helpen. Met de tools kun je foto’s en filmpjes controleren op betrouwbaarheid. Deze informatie kun je delen met de opsporingsautoriteiten. ‘Met de waarheid kun je zaken starten om mensen berecht te krijgen. Dat gaan we op termijn zien.’

Meer informatie over het boek en een downloadmogelijkheid vindt u op tno.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *