Ongeveer 80 procent van de gemeenten heeft geen beleid om zicht te houden op misleidende informatie en geen functionaris die daar op zit. Het gaat om onjuiste of valse informatie die bewust of onbewust gedeeld wordt en schade toebrengt. Er is behoefte aan ondersteuning om deze informatie te herkennen en voor een preventieve aanpak.
Dat blijkt uit de Quickscan lokale misleidende informatie onder gemeentesecretarissen, wethouders en raadsleden die vorige week openbaar werd. I&O Research voerde het onderzoek uit, in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er is uitgegaan van het verzamelbegrip ‘misleidende informatie’, omdat de begrippen misinformatie en desinformatie niet altijd goed te onderscheiden zijn.
Lees verder via gemeente.nu
Meer leren over wet- en regelgeving, waaronder (online) gebiedsverboden van Jan van der Grinten, advocaat bestuursrecht bij Van Doorne en over hoe je adequaat reageert op een situatie die dreigt te escaleren van lector en hoogleraar Otto Adang van de Politieacademie en de Rijksuniversiteit Groningen? Kom naar de Hybride HCB Cursus ‘Omgang met maatschappelijke onrust en polarisatie 2023’ die start op 9 november 2023 in Den Haag. Verder met Frank van Summeren, RONT Management Consultants en Toon Ruiken, Nationale Politie.