Veel Noord-Hollandse bedrijven lozen giftige stoffen in het riool. Dat blijkt uit een recent verschenen rapport van het waterschap en de drie omgevingsdiensten in Noord-Holland. De lozingen hebben grote gevolgen voor de Noord-Hollandse drinkwaterkwaliteit. De belangrijkste reden voor de vervuiling is een gebrek aan toezicht door de omgevingsdiensten.
Met een soeplepel en een maatbeker bezochten inspecteurs van het waterschap afgelopen jaar 77 Noord-Hollandse bedrijven om hun afvalwater te controleren. Bij elk bedrijf werd er een schep water uit de put getrokken en naar het lab gestuurd.
Zorgwekkende stoffen
Hoe zit het precies? Bedrijven spoelen, net zoals mensen dat doen, water door de gootsteen. In de thuiskeuken gaat het meestal om onschuldig afwaswater, maar bij grote bedrijven zitten er hele andere stoffen in het afvalwater. Denk hierbij aan een cosmeticabedrijf dat PFAS gebruikt voor waterproof mascara, of aan lood in het afval bij een chemisch bedrijf. Die stoffen, ook wel Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) genoemd, zijn kankerverwekkend en verminderen de kans op vruchtbaarheid.
De resultaten van het onderzoek zijn schrikbarend: maar liefst 80 procent van de gemonsterde bedrijven spoelt giftige stoffen door het riool. 62 van de 77 bedrijven lozen minimaal één ZZS. Het gaat om zware metalen zoals arseen en lood, maar ook om PFAS. Volgens het waterschap, dat het onderzoek in samenwerking met de omgevingsdienst uitvoerde, is de belangrijkste reden voor de vervuiling een gebrek aan toezicht.
Lees verder via nos.nl
Meer weten over toezicht in verbinding? Kom naar de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 – Toezicht in verbinding die start op 11 april in Den Haag en is georganiseerd door het Haags Congres Bureau.
In de HCB Seminarreeks Toezicht in Transitie 2024 gaat het dit voorjaar om de verbinding met de omgeving:
- Toezicht in de omgeving – Relaties met Europees recht en met interne toezichthouder
- Toezicht met de omgeving – Burgers en bedrijven betrekken
- Toezicht voor de omgeving – Verantwoorde inzet van technologie
Sprekers zijn Esther Versluis, Universiteit Maastricht, Bart Snels, Inspectie belastingen, toeslagen en douane, Meike Bokhorst, Universiteit van Utrecht en WRR, Gijs van Maanen, Tilburg Institute for Law, Technology and Society, Frans van Bruggen, DNB, UU en NSOB, en Paul van Dijk, zelfstandig adviseur.
Meer informatie vindt u hier.